Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve fabrikaların toplu açılış törenine katılan Bakan Kacır, burada yaptığı konuşmada, mayası kardeşlikle yoğrulmuş bu coğrafyanın en kıymetli şehirlerinden biri olan Şanlıurfa’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Açılış töreni, Şanlıurfa’nın ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen projeleri tanıtmak için önemli bir fırsat oldu.
Bakan Kacır, Türkiye’nin Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) iktidarı altında her geçen yıl bir önceki yıldan daha iyi bir seviyeye ulaştığını belirterek, son 22 yılda sayısız proje, tesis, hizmet ve yatırımların Türkiye’ye kazandırılmasının yanında, ihracat rekorları kırmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Bu ilerlemenin, ülkenin sanayileşme hedefleri doğrultusunda atılan adımların bir sonucu olduğu vurgulandı.
Bakan, “Milli Teknoloji Güçlü Sanayi” vizyonu çerçevesinde Şanlıurfa’nın da sanayileşme hamlesinden önemli ölçüde pay aldığını aktararak, 22 yıl önce şehirde yalnızca 1 organize sanayi bölgesi (OSB) bulunduğunu, bugün bu sayının 5’e yükseldiğini açıkladı. Bu rakam, şehrin sanayi altyapısının güçlendiğini gösteriyor.
Kacır, Bakanlıkları tarafından Şanlıurfa’da gerçekleştirilen yatırımlara da değinerek, KOSGEB tarafından desteklenen küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) sayısının 22 yıl önce bir elin parmaklarını geçmediğini, bu rakamın bugün 21 bine ulaştığını kaydetti. Ayrıca, KOBİ’lere toplam 4,5 milyar lira destek sağlandığını aktardı. Bakan, gençlerin gelecekteki potansiyellerini ortaya çıkaracak bilimsel çalışmaların desteklenmesine olan kararlılıklarını vurgulayarak, TÜBİTAK aracılığıyla son 22 yılda 216 bilimsel projeye ve 379 bilim insanına toplamda 378 milyon lira destek verdiklerini belirtti.
Şanlıurfa’da kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte 551 projeye 1,4 milyar lira destek sağladıklarını söyleyen Kacır, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile de 178 projeye toplam 1,15 milyar liralık bir destek sunulduğunu duyurdu. Ayrıca, Cazibe Merkezleri Programı çerçevesinde 8 projeye 2 milyar lira civarında katkı sağlandığına da dikkat çekti.
Bakan Kacır, 2024-2028 dönemi bölgesel gelişme stratejilerinde Şanlıurfa’nın çevreye hizmet veren bir cazibe merkezi olarak belirlendiğini kaydetti. Şehirde gıda, tekstil, giyim eşyaları, deri gibi sektörlerde katma değer artışını, markalaşmayı ve ölçek büyütmeyi destekleme konusunda adımlar atılacağını açıkladı. Ayrıca, tarımsal faaliyetlerin gençler için cazip hale getirilmesi, yenilikçi uygulamaların desteklenmesi ve turizmin yerel ekonomik gelişmeye katkısının artırılması için çalışmalar yapılacağını belirtti.
“GAP PROJEMİZLE BUGÜN ŞEHRİMİZDEKİ SULAMAYA AÇILAN ALAN MİKTARINI 425 BİN HEKTARA ÇIKARDIK”
Bakan Kacır, iklim değişiklikleri, küresel göç dalgaları ve bölgesel savaşların gıda krizini tetiklediği bir dönemden geçildiğini vurgulayarak, gıda arz güvenliğinin sağlanmasının ve güçlü bir gıda üretim altyapısının kurulmasının kritik bir mesele haline geldiğini dile getirdi. Şanlıurfa’nın, asırlar boyunca verimli topraklarıyla birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir bölge olduğunu belirten Kacır, tarımsal üretim altyapısını güçlendirmek ve gıda sanayisinin inovasyon yeteneklerini artırmak için GAP pro