Hastalığın adını bilen pek yok, ancak belirtilerini gösterenlerin sayısı epey fazla. Dijital dünyada bilgiye ulaşmak oldukça hızlı, fakat uzmanlar bu durumda kesinlikle hastaneye başvurulması gerektiğini vurguluyor. Atv Ana Haber’e açıklamalarda bulunan uzmanlar, hastalık arama hastalığının risklerine dikkat çekti.
HASTALIĞIN ADI: SİBERKONDRİ
Uzman Psikolog Gizem Ünveren, “Kaygı duyan bireylerde sıkça ‘Acaba bu mu oldu?’ veya felaket senaryolarını düşünme eğilimi gözlemleniyor. Ne yazık ki, burada yanlış bilgilerin de rolü büyük. Kişi kendine tanı koyduğunda tedavi sürecine başlamış oluyor, fakat sosyal medyada güvendiği kişilerle uygulama yapınca olumsuz sonuçlarla karşılaşabiliyor. Bu durum, kaygıyı daha da arttıran bir hale geliyor. Uzmanlardan tedavi almak yerine, bu kaygılar önce başa çıkılamaz bir hâle geliyor ve kişi daha kötü bir durumla yüzleşiyor. Bu süreçte kaygı ve depresyon gibi belirtilerin sıklıkla eşlik ettiğini görüyoruz.” şeklinde konuştu.
İNTERNETTE TEŞHİS ARAYANLAR DİKKAT
Neredeyse herkesin internet erişimi mevcut ve doktorlara ulaşmak daha kolay hale geldi. Bir yerimiz ağrıdığı zaman hemen arama motorlarına yöneliyoruz.
Bu konuyla ilgili bir diğer önemli uyarı da, bu durumun yeni psikolojik sorunların gelişmesine yol açabileceği.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Güntürk, “Örneğin, kan testinde ufak bir değişiklik gördüğünde hasta hemen ‘Acaba lösemi miyim?’ diyor, ancak bu çoğu zaman geçerli bir durum değil. Bütün bu sonuçları bize bırakın, testleri kendiniz yorumlamayın ve kesinlikle bir uzmanla görüşün.” sözlerini belirtti.