1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. SAHA İstanbul Savunma Sanayisi Büyümesini Kutladı

SAHA İstanbul Savunma Sanayisi Büyümesini Kutladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SAHA İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi’nin 6. Olağan Genel Kurul Toplantısı

Bayraktar, 6. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, 10 yıl önce yalnızca 27 üye ile başlayan SAHA’nın günümüzde 1300’ü aşkın üyesiyle Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesine dönüştüğünü vurguladı. Küresel savunma harcamalarının 2,7 trilyon dolara ulaştığı bir dönemde bulunduğumuzu belirten Bayraktar, bu önemli rakamın, dünyadaki jeopolitik gerginliklerin ve güvenlik arayışlarının bir doğrultudaki yansıması olduğunu ifade etti. Son 5 yıldaki savunma harcamalarındaki artışın, dünya genelindeki bölgesel dinamiklerin hızla değiştiğini gösterdiğini söyledi.

Özellikle Avrupa’daki artışın, kıtanın güvenlik mimarisinin yeniden şekillendiğini de belirten Bayraktar, bu durumun nitelik ve nicelik olarak önemli değişiklikler yarattığını ifade etti.

Küresel Savunma Ticaretindeki Durum

Bayraktar, küresel savunma ticaretinde ABD ve Fransa’nın ihracatta öne çıktığını, Ukrayna, Suudi Arabistan ve Hindistan gibi ülkelerin ise ithalatta ön plana çıktığını hatırlattı. Türkiye’nin ihracatçı ülkeler arasında yükseliş gösterdiğini ve ithalata dayalı anlayışı tarihe gömdüğünü dile getirdi. Türkiye, NATO içinde kendi teknolojik kimliğini oluşturan bir ülke olarak dikkat çekiyor.

Yerli Üretim ve İhracat Başarıları

20 yıl önce Türkiye’nin savunma sanayisinde dışa bağımlılığın yüzde 80 olduğunu, bugün ise yerlilik oranını %80 seviyelerine çıkardığını belirten Bayraktar, bu dönüşümün sadece bir teknolojik gelişim değil, aynı zamanda milletin kaderine sahip çıkma iradesi olarak tanımladı. Bayraktar TB2, TB3, AKINCI, KIZILELMA, ANKA ve KAAN gibi özgün platformlarla birlikte dünya genelinde 180’den fazla ülkeye ihracat yapıldığına dikkat çekti. 2024 itibarıyla sektörde 7,2 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşıldığını belirtti.

Uluslararası işbirlikleri sayesinde Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi’nin küresel çapta daha belirgin hale geldiğini vurgulayan Bayraktar, Baykar’ın 140 yıllık İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace’i satın almasının ve Leonardo ile kurulan ortak girişimin bu çabaların somut bir örneği olduğunu ifade etti.

Rekabet Gücü ve Hedefler

Türkiye’nin küresel savunma sanayisi ihracatında %1,6’lık payla 11. sıraya yükseldiğini belirten Bayraktar, bu başarının uluslararası alandaki rekabet gücünün en önemli göstergesi olduğunu ifade etti. Türkiye, 185 ülkeye 230 çeşit savunma ürünü satmakta, 2024 yılında sunulan bu ürünler ile ihracatını %29 artırarak 7,2 milyar dolara çıkarmıştır. Gelecek veriler, 2025 yılında çok daha yüksek rakamlarla karşılaşılacağını gösteriyor.

Sektörel Başarıların Diğer Alanlara Etkisi

Bayraktar, savunma sanayisinde elde edilen başarıların yalnızca bu sektöre özgü olmadığını, genel sanayi üretimimizin teknolojik seviyesini yukarı çektiğini vurguladı. Türkiye’nin düşük teknolojili üretimden yüksek katma değerli üretim yapma yönünde önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti.

SAHA EXPO ve Gelecek Vizyonu

Bayraktar, SAHA EXPO’nun sadece bir fuar olmakla kalmayıp, aynı zamanda küresel savunma

SAHA İstanbul Savunma Sanayisi Büyümesini Kutladı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!