UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve en iyi korunmuş 20 şehir arasında bulunan Safranbolu’da düzenlenmesi planlanan 8. Safran Festivali, TUSAŞ’a yapılan terör saldırısı sebebiyle iptal edilmiştir.
Bu yılki program kapsamında, Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi’nde İsmail Yılmaz’a ait safran üretim alanında safran hasadı etkinliği gerçekleştirildi.
Karabük Vali Yardımcısı Erol Özkan, Belediye Başkanı Elif Köse ve diğer kurum yetkilileri, safran tarlasına gelen vatandaşlarla bir araya gelerek, sepetlerini alıp hasat yaparken bolca fotoğraf çektirdiler.
Son yıllarda tarım ürünleri arasında yer almasının yanı sıra turizmin canlanmasına katkı sağlayan safran tarlaları, bu yıl da safran hasadını yerinde izlemek isteyen yerli ve yabancı birçok ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.
Belediye Başkanı Elif Köse, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, terör saldırısı nedeni ile festivalin safran hasadı etkinliğine dönüştürüldüğünü ifade ederek, saldırıda hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine de başsağlığı diledi.
Safran’ın ilçe için büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Köse, “Üretim maalesef yeterli değil. Tarihe baktığımızda, Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak kadar safran üretilirken, şimdi Safranbolu, kendi ihtiyacını bile karşılayamamakta. 2015 yılından bu yana, safran üretiminin tekrar artışı büyük önem taşıyor. Gelecekte üretim miktarının önemli ölçüde artacağına inanıyorum. Her geçen yıl çiftçi sayımız artmakta ve hasat dönemlerinde Safranbolu’ya olan ilgi artmaktadır. Bu durum bizi oldukça sevindiriyor.” ifadelerini kullandı.
Karabük’e iki ay önce gelen Edanur Erkin, daha önce hiç safran görmediğini belirterek, “Safran çiçeği denilince böyle bir görüntü ile karşılaşacağımı düşünmüyordum. Gerçekten muhteşem bir manzara. Burada yoğun bir ilgi var. Faydalarını ve dünyanın en pahalı baharatlarından biri olduğunu öğrendim.” dedi.
Karabük Üniversitesi öğrencisi Buse Polat ise, 4 yıldır yaşadığı Karabük’te ilk kez safran hasadı etkinliğine katıldığını ifade ederek, “Safran oldukça değerli bir baharat. Lokumda ve kolonyada da kullanılıyor. Koparırken çiçeğe zarar vermemek için dikkat etmeye çalıştım.” şeklinde konuştu.
Üretici İsmail Yılmaz, yerli ve yabancıların hasat etkinliğine büyük ilgi gösterdiğini aktardı.