Uzm. Dr. Bakcan, Ramazan ayında oruç tutan kişiler için beslenme önerilerinde bulundu. Bu dönemde, iftar ve sahur arasında kısıtlı bir zaman diliminde beslenmenin önemli olduğunu belirten Dr. Bakcan, “İftar ve sahur arasında enerji veren yiyecekler tercih edilmeli. Kan şekeri ve tansiyonun hızlıca yükselmesini önlemek için, bulgur pilavı, kepekli ekmek ve kepekli makarna gibi lifli gıdalar tercih edilmelidir. Ayrıca, günde en az 3 litre su tüketimi de önemlidir” ifadelerini kullandı.
İftar ve sahur da dengeli bir beslenme düzeni oluşturmanın, gün içinde enerjik kalmanın anahtarı olduğunu belirten Uzm. Dr. Bakcan, “Özellikle iftar sırasında çorba ile başlanmalı ve ardından 15 dakika ara vererek diğer yemekler yavaşça tüketilmelidir” diye ekledi. Aynı zamanda, işlenmiş et ürünlerinden ve yağda kızartılmış gıdalardan kaçınılması gerektiğini, bunun yerine lif oranı yüksek gıdaların (kuru baklagiller, sebzeler) tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Gazlı içecekler yerine ayran, su, sade soda, komposto, cacık ve meyve suyu tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
“LİF ORANI YÜKSEK YİYECEKLER TERCİH EDİLMELİ”
Dr. Bakcan, özellikle iftar sofrasında tatlı ihtiyacının meyvelerden karşılanması gerektiğini, ya da sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu öneriler, Ramazan ayında sağlıklı bir şekilde oruç tutma konusunda önemli ipuçları sunmaktadır.
“İFTAR VE SAHUR ARASI 3 LİTRE CİVARINDA SU TÜKETİLMELİ”
Uzm. Dr. Bakcan, günde 3 veya daha fazla öğün alışkanlığına sahip olan bireylerde, oruç döneminde kan şekeri ve tansiyon değişikliklerine dikkat edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Öğün atlanmasının halsizlik, yorgunluk, dikkat dağınıklığı ve baş ağrılarına neden olabileceğini söyleyerek, uygulanacak en iyi yöntemlerin iftar ve sahur arasındaki zaman dilimi içinde toplam üç öğün beslenmek olduğunu önerdi.
“GECE 7 İLE 8 SAAT ARASI UYUNMALI”
Ramazan ayında uyku düzenine de değinen Uzm. Dr. Bakcan, “Gece 7 ile 8 saat uyumak, daha verimli bir gün geçirmek için gereklidir. Ayrıca, mümkünse öğlen bir saatlik bir uyku yapmak da yorgunluk hissini azaltacaktır” diye ekledi.
“ÖĞÜN SÜRESİ UZATILMALI, YİYECEKLER FIRINDA PİŞMELİ”
İftar ve sahur sırasında gıda tercihleri ile yeme yöntemlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Bakcan, özellikle yemeklerin fırında, haşlama veya buharda pişirilmesinin ve aşırı tuzlu, baharatlı ve ac