“Pelvik Taban Hastalıklarında Güncel Bakış ve Yaklaşım” başlıklı önemli bir toplantı, 100’den fazla katılımcının katılımıyla Memorial Bahçelievler Hastanesi konferans salonunda düzenlendi. Toplantının başkanlığını üstlenen Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Ediz Altınlı, seminerde Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Prof. Dr. Ümit Dinçer ve Genel Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Ersan Eroğlu gibi ünlü hekimler de konuşma yaparak pelvik taban hastalıkları ile ilgili güncel bilgilerini katılımcılarla paylaştı. Ayrıca, Fransa’dan gelen Centre Hospitalier de Bagnols sur Ceze’den Dr. N’Dongo Abdallahi, pelvik taban hastalıklarında tanı yöntemleri ve güncel yaklaşımlar üzerine detaylı bilgiler verdi.
ALTINLI: ANADOLU’DA DOĞUM YAPMIŞ KADINLARDA SIK ORTAYA ÇIKIYOR
Toplantıda konuşan Prof. Dr. Ediz Altınlı, Türkiye’de pelvik taban hastalıklarının yaygın bir şekilde görüldüğünü belirterek, büyük abdest ve idrar kaçırma, gaz tutamama gibi belirtilerin sıkça yaşandığını ifade etti. Pelvik taban hastalıklarının, yaş aralığına bağlı olarak doğum ve kiloya göre değişilik gösterdiğini vurgulayan Prof. Dr. Altınlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tuvalet problemleri, Türkiye’nin özellikle Anadolu bölgesinde çok sayıda doğum yapmış kadınlarda daha sık ortaya çıkıyor. Genellikle orta yaştaki kadınlar ve 50 yaş üzeri bireylerde bu rahatsızlıklar daha yaygın görülüyor. İdrar kaçırma, büyük abdest kaçırma, kabızlık gibi durumlar pelvik taban hastalıklarının kapsamına girmektedir. Tedavi süreci, multidisipliner bir yaklaşımla yürütülmelidir. Örneğin, makat bölgesi veya üriner sistemle ilgili sorunlar yaşandığında rehabilitasyon tedavisine başlanır. Bunun öncesinde, Anal Manometre adı verilen bir uygulama ile hastalığın boyutu ve tedavi şekli belirlenmektedir. Bu aşamada pelvik bölgedeki kasların basıncı, hacmi, duyarlılığı ve refleksleri gibi parametreler ölçülmektedir. Eğer hastanın genel durumu uygunsa ise cerrahi müdahaleye geçilebilir.”
EYÜBOĞLU: TOPLUMUN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ UTANDIĞI İÇİN HASTALIĞINI DİLE GETİRMİYOR
Diğer bir konuşmacı olan Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu ise dikkatleri, büyük şehirlerde ve stresli ortamlarda yaşayan bireylerin tuvalet alışkanlıklarının değiştiğine çekti. Pelvik taban hastalıklarının kompleks bir yapıda olduğunu belirten Prof. Dr. Eyüboğlu, bu hastalıkların çok disiplinli bir yaklaşım gerektirdiğini ifade etti. Alaturka oturma pozisyonuyla dışkılama yapmanın daha rahat olduğunu söyleyen