Parkinson hastalığı, ilerleyici bir hastalık olup, titreme ve hareket kısıtlılığı gibi sorunlara yol açarak hastaların günlük yaşamını ciddi şekilde zorlaştırmaktadır. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh, Parkinson hastalığı ve buna benzer hareket bozukluklarıyla ilgili gerçekleştirdiği 2000’inci beyin ameliyatını başarıyla tamamladı. Doç. Dr. Zırh, Parkinson hastalığında uygulanan beyin pili ameliyatının, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırdığına dikkat çekti. Özellikle tıbbi tedaviden yeterli yanıt alamayan hastalar için bu yöntemin büyük bir umut ışığı oluşturduğunu belirtiyor.
BİLGİSAYAR ARACILIĞIYLA PROGRAMLANIYOR
Beyin cerrahisinin “fonksiyonel” alanında, Parkinson hastalığı ile birlikte titremeler, aşırı kasılmalar gibi başka rahatsızlıklara yönelik cerrahi müdahaleler gerçekleştirilmektedir. Doç. Dr. Zırh, bu girişimlerin halk arasında beyin pili ameliyatı olarak bilindiğini belirtiyor. Beyin pilleri, beyin içerisine yerleştirilen ince elektrotlar, uzatma kabloları ve cilt altına yerleştirilen pil cihazından oluşmaktadır. Bu pil cihazı, dışarıdan bilgisayar aracılığıyla programlanarak beyne verilen elektrik akımının frekansını, dalga boyunu ve yönünü değiştirme imkanı sunmaktadır. Böylece kontrol edilebilir ve ayarlanabilir, geri dönüşümlü bir tedavi yöntemi sağlanmış olur.
2000’İNCİ AMELİYAT
Doç. Dr. Zırh, gerçekleştirdiği 2000’inci beyin ameliyatının önemini vurgulayarak, “Toplam sayısı bin 480’i geçen beyin pili ameliyatları ve geçmişte uygulanan lezyon cerrahisi ile birlikte bugün total 2000’inci vakaya ulaşmış olduk. Bugünkü hastamız 51 yaşında ve 6 yıllık Parkinson hastalığı hikayesi olan bir birey. Parkinson hastalığında titreme, hastaların en belirgin şikayetlerinden biri olup, özellikle istirahat halindeyken ortaya çıkan bir titreme türüdür. Bu hastalığın diğer belirtileri arasında katılık, tutukluk, yavaşlama ve hareket etme güçlüğü de yer almaktadır. Bu rahatsızlık genellikle 60-65 yaşları üzerinde toplumun her 200-300 kişisinden birinde görülmektedir.” dedi.
PARKİNSONLA GEÇEN 6 YIL
Doç. Dr. Zırh, 50 yaşın altında da Parkinson hastalığının görülebileceğini vurgulayarak, “Yüzde 5 ile 10 arasında hasta, 50 yaş altında karşımıza çıkmaktadır. Genç yaşta Parkinson hastalığı görülen bireylere, genellikle ‘genç Parkinson hastası’ denir. Bugünkü hastamız da 51 yaşında ve 6 yıllık hikayesi var. Dolayısıyla 40’lı yaşların ortasında karşılaşmış bir hasta. Eğer hasta, ailede başka Parkinson öyküsü varsa, 40’lı veya 50’li yaşlardan önce bu rahatsızlık ortaya çıkıyorsa, genetik faktörlerin etkili