Balıkçı Yüzüğü, tarihsel kökleri 13. yüzyıla kadar uzanan ve papalık kıyafetlerinin en bilinen parçalarından biri olarak kabul edilen bir simgedir. Bu yüzük, Katolik geleneğine göre ilk papa olan Aziz Petrus’tan adını almıştır. Papa Francis, bu yüzüğü 12 yıl süresince, özellikle törenlerde gururla taktı ve bu gösterim sayısız sadık taklitçisinin onu öpmek istemesine neden oldu. Ancak bu durum, hijyen konusunda bazı tartışmalara yol açtı.
Geleneğe uygun olarak, Papa’nın mühür yüzüğü, onun ölümünün ardından Vatikan’ın duvarları içerisinde yok edilecektir. Balıkçı Yüzüğü ile birlikte “bulla” adı verilen bir kolye, resmi belgeler için mühür işlevi görmektedir. Her yeni papa, kendi döneminde yeni bir mühür sahibi olur ve ölümüyle birlikte bu mühürlerin ve belgelerin sahtecilik yapılmasını önlemek için çekiçle parçalanması gerekmektedir. Bu gelenek, 1521’den 2013 yılına kadar sürdürülmüştür.
VATİKAN’IN DUVARLARI İÇİNDE YOK EDİLECEK
Mühürlerin yok edilmesi uygulaması, bu nesnelerin mühür olarak kullanılmasının sona ermesinin ardından da devam etmektedir. 19. yüzyılın ortalarında, mühür işlevi pul ile değiştirilmiş olsa da, Papa 16. Benedikt, 600 yıl aradan sonra istifa eden ilk papa olduğunda yeni bir gelenek başlattı ve yüzüğün yüzeyine derin bir haç oydurdu. 2023’te Francis tarafından bu göreve atanan İrlandalı kardinal Camerlengo Kevin Joseph Farrell’in, yeni papa seçilmeden önce yüzüğün benzer bir tahrifatını yapması beklenmektedir.
PAPA’DAN PAPA’YA DEĞİŞİKLİK GÖSTERDİ
Yüzüğün rolü, papalar arasında büyük farklılıklar göstermekle birlikte, geleneksel anlamda papalık otoritesinin bir sembolü olmuştur. Örneğin, bazı papalar, yüzüğü düzenli olarak takmayı tercih ederken, Papa 2. John Paul bunun yerine alternatif bir yüzük veya haç kullanmıştır. Papa Francis, bu ikisi arasında bir denge kurmuş gibi görünmekte; resmi törenlerde Balıkçı Yüzüğünü takarken günlük yaşantısında ise, kardinal olduğu dönemden kalma basit bir gümüş yüzükle değiştirmektedir.

ÖPÜLMESİNDEN RAHATSIZDI
Francis’in yüzüğünün öpülmesi konusunda rahatsız olduğu yönünde spekülasyonlar da mevcuttu. 2019’un başlarında, yüzüğünü öpmeye çalışan takipçilerinin ellerini geriye çektiği anlar basına sızmış, ancak Vatikan bunu mikropların yayılmasını azaltmak amacıyla yaptığını belirtmiştir. Lamb’a göre, Francis, insanların onunla görüşürken diz çöküp yüzüğünü öpmelerini beklemeyen, insanlarla buluşmayı el sıkışarak veya kucaklayarak seven bir liderdir.
‘GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ’ BİR YÜZÜK