Otokar, geçtiğimiz yıl Romanya Savunma Bakanlığı’nın ihtiyaçları için 1059 adet COBRA II 4×4 zırhlı araç tedarikine yönelik bir sözleşme imzaladı. Sözleşmenin zorlu teslimat takvimi doğrultusunda, şirketin Sakarya’daki tesislerinde yoğun bir çalışma gerçekleştiriliyor. Otokar Askeri Araçlar Genel Müdür Yardımcısı Sedef Vehbi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin savunma sanayisinde imzaladığı en büyük kara platformu ihracat sözleşmesi çerçevesinde COBRA II araçlarının ilk defa yurt dışında üretileceğini belirtti.
Vehbi, Romanya’ya yapılan taahhütler doğrultusunda önemli bir adım atıldığını ifade ederek, Romanya’nın önde gelen savunma sanayi şirketlerinden Automecanica S.A. ile iş birliği yapılarak yurt içinde yerel üretim faaliyeti başlatma hedefini vurguladı. Bu ortak girişim ile Romanya’nın savunma sanayi kabiliyetlerinin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlıyorlar. Türkiye’de üretilecek ilk 278 COBRA II’nin hali hazırda Sakarya’daki fabrikalarda üretim aşamasında olduğunu bildiren Vehbi, bu araçlar için gerekli alt sistemlerin entegrasyonunun Romanya’da gerçekleştirileceğini kaydetti.
Proje takvimine uyumlu olarak ilerleyen çalışmalar için, yeni kurulacak ortak girişim şirketinin tüm süreçlerin koordinasyonunu ve takibini yürüteceğini vurgulayan Vehbi, ilk teslimatların 2025 yılının son çeyreğinde başlamasının öngörüldüğünü açıkladı.
10 Farklı COBRA II Üretilecek
Sedef Vehbi, Romanya’nın özel ihtiyaçlarına uygun olarak COBRA II araçlarının farklı varyantlarını üreteceklerini bildirdi. Sözleşme kapsamında, personel taşıyıcı, keşif aracı, uzaktan komutalı silah sistemi ile donatılmış personel taşıyıcı, tanksavar aracı, tanksavar komuta aracı, 120 mm havan taşıyıcı, 81 mm havan taşıyıcı, mühendislik aracı, KBRN keşif aracı ve ambulans gibi toplam 10 ayrı varyantın üretileceğini duyurdu.
Satış sonrası hizmetlere yönelik yapılan soru üzerine Vehbi, ilk aracın envantere girmesi ile Romanya’da satış sonrası organizasyonunun etkin bir şekilde yapılandırılması için hassasiyet gösterdiklerini belirtti. Yeni kurulacak ortak girişim şirketi bünyesinde oluşacak saha bakım ekibinin Romanya Silahlı Kuvvetleri’ne hızlı bakım ve onarım hizmetleri sunacağını ve kapsamlı garanti hizmetleri sağlayacağını vurguladı. Ayrıca, Romanya Silahlı Kuvvetleri’nin araçların bakım ve onarım süreçlerini kendi imkanlarıyla yapabilmesi için özel eğitim programları düzenleneceğini açıkladı.
Avrupa’ya Teknoloji Transferi
Sözleşmenin teknoloji transferi boyutuna dair soruları yanıtlayan Vehbi, Türkiye’nin en büyük kara sistemleri ihracatçısı olarak Otokar teknolojisinin Avrupa’da talep görüyor olmasının kendileri için bir gurur kaynağı olduğunu belirtti. Bu anlaşmanın Avrupa’ya çok boyutlu teknoloji transferini gerektirdiğini kaydeden Vehbi, COBRA II araçlarının Romanya’daki üretiminin tüm aşamaları kapsayacağını, ayrıca test kabiliyetleri kazandırılacağını da söyledi. Otokar’ın projede Romanya’daki teknik kadroları eğiteceğini vurguladı.
Romanya, Avrupa’daki 9. Ülke Oldu
Romanya projesinin hazırlığı esnasında sıkı bir çalışmanın ve iyi bir hazırlığın önemine vurgu yapan Vehbi, projenin zorlayıcı şartnamesinin birçok araç konfigürasyonunu kapsadığını açıkladı. Romanya’da kara sistemlerine yönelik yerel kabiliyetlerin geliştirilmesi, teknoloji transferi gibi temel unsurların bulunduğunu kaydeden Vehbi, bu sebeple ihaleye teklif sürecinin çok dikkatli bir çalışma gerektirdiğini belirtti. Türkiye’nin en büyük zırhlı araç ihracatı sözleşmesini imz