Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye, Azerbaycan ve Özbekistan Arasındaki İkinci Üçlü Mekanizma Toplantısı’na katıldı. Burada yaptığı konuşmada dost ve kardeş ülkeler olan Azerbaycan ve Özbekistan Bakanlarına, T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda Türkiye’de konuk olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Bakan Uraloğlu, ticarette alternatif güzergahların önemine dikkat çekerek, “Orta Koridor’un net bir şekilde ortaya çıktığını görüyoruz. Gerek bölge ülkeleriyle gerekse de Azerbaycan ve Özbekistan ile birçok projede birlikte çalışıyoruz. Bu çalışmaları öncelikli olarak hayata geçirmeye gayret ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Multimodal taşımacılık konusunda iş birliklerinin artırılmasına vurgu yaparak, “Burada asıl amacımız, taşınan bir malın başka bir koridora yönlendirilmesi değil. Artan yükü yeni koridorlardan taşıyabileceğimiz gibi mevcut koridorların üzerine entegre edebiliriz. Bu pelin ciddi bir fayda sağlayacaktır.” dedi.
“ORTA KORİDOR’U NE KADAR GÜÇLENDİRİR, NE KADAR YÜKÜ ALABİLİRSEK HEPİMİZİN FAYDASINA OLUR.” Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin coğrafi konumunu ve ticaret kapasitesini özetleyerek, “4 saatlik uçuş süresiyle 67 ülkeye erişim sağlayabilen ve Gayrisafi Milli Hasılası 51 trilyon dolar olan bir ülkede bulunuyoruz. Yıllık ticaret hacmimiz ise 25 trilyon dolardır.” dedi. Orta Koridor’dan demiryolu ile taşınan yüklerin sadece 18 günde doğudan batıya nakledilebildiğini belirten Uraloğlu, “Alternatif güzergah olan Süveyş Kanalı üzerinden geçen yüklerin taşınması 35 gün, Ümit Burnu’ndan geçenlerin ise yaklaşık 45 gün sürdüğünü gözlemliyoruz. Zaman en kıymetli kaynağımız, Orta Koridor’u ne kadar güçlendirirsek o kadar fayda sağlar.” diye ekledi.
“ZENGEZUR KORİDORU GEÇİŞİNİ DE HAYATA GEÇİRMELİYİZ.” Bakan Uraloğlu, Özbekistan’ın Tacikistan ve Çin ile başlattığı demiryolu güzergâhının Orta Koridora katkı sağlayacağını belirterek, “Şu anda Bakü-Tiflis-Kars hattı üzerinden bir geçişimiz mevcut. Bu koridoru güçlendirmek için mutlaka Zengezur Koridoru geçişini de hayata geçirmeliyiz.” şeklinde konuştu. Ayrıca, Zengezur Koridoru dahilinde Türkiye’nin Dilucu’ndan, Iğdır ve Kars’a kadar uzanacak 224 kilometrelik hattın yapım çalışmalarına bu yıl başlamayı hedeflediklerini ifade etti.
Uraloğlu, Orta Koridor’dan gelen yüklerin Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz’e indirilebileceğini vurguladı. “En önemli noktamız, Kapıkule Sınır Kapısı’ndan tüm Avrupa’ya yük taşımamızdır. Bu kapsamda bazı hatları tamamladık. İşletmedeki konvansiyonel hatlarımızı hızlı tren ağlarıyla Kapıkule’ye ulaştırmak için projeler başlattık.” şeklinde ekledi.
POTANSİYEL KAPASİTE YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ İLE ARTACAK. Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden demiryolu güzergâhı oluşturacaklarını belirten Uraloğlu, “Bu projeyle potansiyel kapasitemizi artırmayı planlıyoruz.” dedi. Ayrıca, Kalkınma Yolu Projesi’ni müjdeleyerek, “Bu proje Basra Körfezi’nden başlayacak ve ülkemiz sınırlarına kadar yaklaşık bin 200 kilometrelik bir demiryolu ve otoyol içeriyor.” açıklamasında bulundu.
Kalkınma Yolu’nun Or