Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Dr. Filiz Özdemir, el, ayak ve ağız hastalığının genellikle kreş ve ilkokul çağındaki çocuklarda sıkça görüldüğünü ifade etti. Dr. Özdemir, “Bu hastalık, çoğunlukla yaz ve sonbahar dönemlerinde ortaya çıkıyor, ancak son zamanlarda okullardaki vaka artışları, bulaşmanın hızlandığını gösteriyor” diye ekledi.
Dr. Özdemir, hastalığın en yaygın belirtilerinin yüksek ateş, boğaz ağrısı, ellerde ve ayaklarda döküntüler ile ağız içinde oluşan yaralar olduğunu belirtti. “Bu semptomlar genellikle hafif geçse de çocuklar arasında hızla yayılabilir” şeklinde konuştu. Bulaşmanın okul tuvaletleri ve ortak kullanım alanlarının rolü olduğuna dikkat çeken Dr. Özdemir, “Özellikle ortak alanlar hijyen açısından gerekli önlemler alınmadığında, hastalığın yayılması çok daha kolay hale geliyor. Çocuklar, bu tür virüslerle temas ettikten sonra ellerini yıkamadan ağızlarına götürdüğünde hastalık hızla yayılabiliyor.” dedi.
‘EL YIKAMA ALIŞKANLIĞI ÖNEMLİ’
Özdemir, hastalıklardan korunmanın en etkili yolunun el yıkama olduğunu vurgulayarak, aileleri çocuklarına doğru el yıkama alışkanlığı kazandırmaları konusunda uyardı. Ayrıca okul idarelerine de büyük sorumluluklar düştüğünü hatırlatarak, “Okul yönetimleri tuvaletler ve ortak alanların hijyenine özen göstermeli. Bu alanların düzenli olarak dezenfekte edilmesi, hastalıkların yayılmasını önlemede büyük bir öneme sahip” dedi. Özdemir, çocukların hastalık belirtileri gösterdiği takdirde mutlaka okula gönderilmemesi gerektiğini de hatırlatarak, bu şekilde yayıma engel olunabileceğini belirtti.
El, ayak ve ağız hastalığının genelde hafif seyrettiğini, ancak bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar ve bebeklerde daha ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade eden Dr. Özdemir, “Aileler, çocuklarının hastalık belirtilerini dikkatlice takip etmeli ve herhangi bir şüphe durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” dedi.
DHA