Bayraktar, nisan ayı üretici market fiyatları ile girdi maliyetlerindeki değişimlere dair yazılı bir açıklama yaptı. Bu açıklamaya göre, bu dönemde üretici market arasındaki en fazla fiyat farkı %256 ile havuçta tespit edilmiştir. Bu durumu %230 ile marul, %222 ile kuru soğan, %219 ile kuru fasulye ve %216 ile nohut izlemektedir.
Nisan ayında markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı görülürken, 11’inde ise fiyat azalışı yaşanmıştır. Bayraktar, “Markette fiyatı en fazla artan ürün %43 ile karnabahar oldu. Karnabahardaki bu fiyat artışını %28 ile havuç, %22 ile maydanoz, %20 ile limon ve %17 ile marul takip etmiştir.” şeklinde bilgi verdi. Fiyatı en fazla azalan ürün ise %36 ile salatalık olurken, onu %30 ile patlıcan, %28 ile domates, %22 ile sivri biber ve %12 ile kabak izlemiştir.
Bayraktar, ayrıca üretici tarafından 31 ürünün 8’inde fiyat artışı yaşanırken, 17’sinde fiyatların azaldığını belirtti. 6 üründe ise fiyat değişimi olmadığı kaydedilmiştir. Salatalıkta üreticide en çok fiyat düşüşü %59 olarak görünmektedir. Bu düşüşü %42 ile patlıcan, %41,5 ile kuru soğan, %27 ile sivri biber, %26 ile domates ve %21 ile limon izlemektedir. Üreticide en fazla fiyat artışı ise %100 ile kuru kayısıda görülmüştür. Kuru kayısıdaki fiyat artışını %33 ile fındık, %31 ile elma ve %13 ile Antep fıstığı takip etmektedir.
Üreticideki fiyat değişiminin nedenleri
Bayraktar, yaşanan zirai don afetinin etkilediği meyveler arasında yer alan kayısının üreticide fiyat artışına neden olduğunu vurgulayarak, kayısı üreticisinde ürün kalmadığı için bu fiyat artışının üretici gelirine yansımadığını ifade etmiştir. Ayrıca, havaların nisan ayında sıcak seyretmesiyle birim alandan alınan verimin arttığına dile getirerek, bu durumun salatalık, patlıcan, sivri biber ve domates arzını artırarak üretici fiyatlarının düşmesine neden olduğunu belirtmektedir.
Kuru soğan ile ilgili olarak ise Çukurova bölgesinde ekim alanlarının arttığına ve bu yıl havaların soğuk geçmesinin hakikaten yüksek rekolte beklentisi yarattığına dikkat çekmiştir. Bu nedenle, ilk hasat döneminde kilosu 18-20 lira olan kuru soğanın fiyatı, 7-8 lira seviyelerine kadar düştü. İç Anadolu Bölgesi’nde ise depolarda üreticiye ait kuru soğan miktarının az olduğu ve sezonun kapandığı kaydedilmiştir.
Son olarak, Bayraktar, fındık fiyatlarının zirai don sebebiyle arttığını, Antep fıstığı fiyatlarının ise kuraklık nedeniyle düştüğünü bildirmiştir.