Dün akşam saatlerinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, “Suriye’de Türkiye’nin artan etkisini” görüşmek üzere güvenlik yetkilileriyle bir toplantı düzenleyeceği bildirildi. Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, Netanyahu’nun bu toplantıyı, Suriye’deki Baas rejiminin 8 Aralık 2024’te devrilmesinin ardından Türkiye’nin bölgedeki etkisinin artması amacıyla yaptığı kaydedildi.
‘TÜRKİYE’NİN ARTAN ETKİSİ ENDİŞELENDİRİYOR’
Bahsi geçen toplantıda Netanyahu’nun, “Türkiye’nin Suriye’deki artan hakimiyetini” ele alacağı vurgulandı. Walla haber sitesinde ise, Suriye yönetiminin ekonomik, askeri ve siyasi yardım almak koşuluyla Humus iline bağlı Tedmur (Palmira) ilçesindeki bir askeri üssü Türk ordusuna devretmek için Ankara ile ileri düzeyde görüşmeler yaptığı öne sürüldü. Humus’un doğusundaki bir “Türk askeri varlığının” İsrail için ciddi endişe kaynağı olduğu bildirildi. Önceki güvenlik toplantılarında Türkiye ile İsrail’in Suriye’de karşılaşmasının kaçınılmaz olduğu değerlendirmesinin yapıldığı ifade edildi.
İSRAİL’İN ‘SURİYE ALARMI’
İsrail basınında yer alan haberlere göre, Tel Aviv yönetiminin Türkiye ile ilgili Suriye konusundan rahatsız olduğu ve bu sebeple ABD’den yardım talebinde bulunduğu iddia edildi. Israel Hayom gazetesinde, İsrail’in ABD’den Türkiye’nin Suriye’deki etkinliğine karşı güvenceler istediğine dair bilgiler yer aldı. Bu bağlamda, Türkiye’nin Suriye’de üç askeri üs kurmayı planladığı öne sürüldü.
DIŞİŞLERİ BAKANI SAAR’IN AÇIKLAMASI
Bugün ise İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Komiseri Kaja Kallas ile Batı Kudüs’te düzenlediği ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Saar, AB’nin İsrail için birinci ticari ortak olduğunu belirterek, iki tarafın ortak değerler, çıkarlar ve tarihi paylaştığını, ancak zaman zaman görüş ayrılıklarının da yaşandığını ifade etti. Ayrıca, İsrail’in bölgedeki “İran, Husiler, Hamas ve Hizbullah’a karşı verdiği savaşın, Batı medeniyeti için olduğunu” savundu.
‘SURİYE’DE YA DA BAŞKA BİR YERDE’
Türkiye’nin Suriye’deki etkisine ilişkin yöneltilen bir soruya cevap veren Saar, “Türkiye ile Suriye’de veya başka bir yerde karşı karşıya gelmek istemiyoruz.” şeklinde konuştu. İsrail’in Gazze’yi tamamen işgal edip askeri kontrol sağlaması konusunun henüz hükümet tarafından netleşmediğini de belirtti.
GAZZE’DE ATEŞKESİN BOZULMASI
ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un Gazze’de bir ateşkes teklifinin İsrail tarafından kabul edildiğini, ancak Hamas tarafından reddedildiğini ifade eden Saar, “Gazze’deki İsrailli esirlerin serbest bırakılması, Gazze’nin silahsızlandırılması, ve Hamas ile İslami Cihad’ın silahlı unsurlarının buradan çıkması ile savaşın yarın bitebileceğini” öne sürdü. Ayrıca, İsrail’in Gazze’ye insani yardımların girişini engellemesi konusuna da dikkat çeken Saar, Hamas’ın bu yardımlardan güç elde ettiğini söyleyerek, ülkesinin uluslararası hukuka uygun davrandığını iddia etti. Dışişleri Bakanı Gideon Saar, İsrail’in Gazze’de yardımların dağıtılması için eski düzende devam etmeyeceğini, geçmişten farklı bir sistem oluşturacaklarını ancak detay vermek istemediğini de belirtti.