Antalya Şehir Hastanesi’ne iki ay önce ani kalp ve sırt ağrıları ile başvuran 52 yaşındaki Mustafa Şahin’in, yapılan tetkiklerde aort damarının boydan boya yırtıldığı belirlendi. Şahin’in hayatını kurtarmak amacıyla nadir kullanılan ‘fil hortumu’ tekniği ile aort damarı yapay bir damar ile değiştirildi. Ameliyatın kritik bir aşamasında, hastanın tüm vücut kan dolaşımı durdurularak yalnızca beyne kan akışı sağlandı ve vücut 22 dereceye kadar soğutuldu. 100 dakika boyunca ‘geçici ölüm’ yaşayan Şahin, Antalya Şehir Hastanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Kalp Damar Cerrahisi Klinik ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Nevzat Erdil’in liderliğindeki uzman ekip sayesinde sağlığına kavuştu. Ameliyat sonrası hiçbir nörolojik bulgu göstermeyen Şahin, yaşama dönebilmenin mutluluğunu yaşıyor.
“AORT DİSEKSİYONU SEMPTOMLARININ PEK ÇOK HASTALIKLA KARIŞTIRILIR”
Prof. Dr. Nevzat Erdil, hastanın acil servise şiddetli göğüs ve sırt ağrısı ile getirildiğini ve ilk aşamada kalp krizi açısından değerlendirildiğini söyledi. Detaylı tetkikler sonucunda akut Tip A aort diseksiyonu teşhisi konuldu. Prof. Dr. Erdil, bu tip hastaların yaklaşık yüzde 25’inin hastaneye ulaşamadan hayatını kaybettiğini belirtti. Teşhisin gecikmesi durumunda ölüm riskinin arttığını ifade eden Erdil, aort diseksiyonu belirtilerinin diğer hastalıklarla karışabilmesinden ötürü hızlı tanı konulması ve hastanın tedavi edilebileceği bir merkeze yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
45 DAKİKA İÇİNDE AMELİYATA ALINDI
Hastanın tanısı konulduktan 45 dakika içinde acil şartlarda ameliyata alındığını belirten Prof. Dr. Erdil, bu tür vakalarda damar dışı kanama veya organlarda beslenme sorunlarının meydana gelebileceğini ifade etti. Şahin’in durumunun iyi seyrettiğini ve hızlı bir şekilde operasyona alındıkları için başarı şanslarının arttığını açıkladı.
“ALLAH’A ŞÜKÜR HİÇBİR NÖROLOJİK BULGU YOK”
Prof. Dr. Erdil, ameliyat sürecinin uzunluğu nedeniyle bazı endişeler taşıdığını belirterek, “Ameliyat sonunda Allah’a şükür hiçbir nörolojik bulgu olmadan hastamızı sağlıklı taburcu ettik” dedi. Normalde 30 dakika olan kan dolaşımını durdurma süresinin burada 100 dakikaya kadar uzatıldığını belirten Erdil, bu süreçte beyin korumasının iyi sağlandığını vurguladı.
‘FİL HORTUMU’ TEKNİĞİ UYGULANDI
Prof. Dr. Erdil, klasik kalp ameliyatlarının aksine aort diseksiyonu ameliyatlarında vücut kan dolaşımının durdurulması ve vücudun 20-25 dereceye kadar soğutulması gerektiğini açıkladı. Şahin’in aort yırtığının damarda boydan boya olduğunu belirten