Halkbank Gençİz Zirvesi’nin açılışı, geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Etkinliğe, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan gibi önemli isimler katıldı. Açılışta konuşan Bakan Kacır, Türkiye’nin son 22 yılda milli teknoloji hamlesi konusunda kaydettiği ilerlemeyi vurguladı. Bu hamlenin, Türkiye’nin yerli ve milli teknolojilerini geliştirmekteki kararlılığının bir göstergesi olduğunu belirtti.
Kacır, “Türkiye neye ihtiyaç duyuyorsa, o ihtiyacını kendi öz evlatlarının alın teriyle, akıl teriyle gerçeğe dönüştürebilmesinin yolculuğu milli teknoloji hamlesidir. Nihayetinde Türkiye, yüksek teknolojiyi rekabetçi şekilde üretebilen ve dünyaya sunabilen bir ülke” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Türkiye’nin inovasyon ekosistemini son 22 yılda sıfırdan oluşturduğunu ve bu süreçte büyük mesafeler kat ettiğini belirtti.
Türkiye’de güncel olarak 104 teknoparkın bulunduğunu ve bu teknoparklarda 11 bin şirketin inovasyon faaliyetleri yürüttüğünü aktaran Kacır, Türkiye’deki AR-GE ve tasarım merkezlerinin sayısının 1600’ü aştığını dile getirdi. Bu bağlamda, Türkiye’de araştırma geliştirme harcamalarının milli gelirin yüzde 0,5’ten 1,3’e yükseldiğini ve yıllık harcamaların 1,2 milyar dolardan 16 milyar dolara çıktığını söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin AR-GE insan kaynağının 29 bin kişiden 291 bine yükseldiğini vurguladı.
Bakan Kacır, Türk özel sektörünün AR-GE harcamalarındaki payının yüzde 60’ın üzerine çıktığını belirterek, “Bilimsel araştırma kapasitemiz 5 katına çıktı. Türkiye’nin yıllık patent başvurusu sayısı 2000’li yılların başındaki sadece 414’ten 8600’ün üzerine çıktı” dedi. Türkiye’nin global ticaretteki payının yüzde 1’in üzerine çıktığını ve bu durumun büyük bir başarı olduğunu ifade etti.
Kacır, Türkiye’nin küresel ticaretteki etkinliğini artırdığına dikkat çekerken, Türkiye’nin yüksek teknoloji ihracatının 9 milyar doları aştığını da ekledi. Ayrıca, Türkiye’nin savunma havacılık alanında dünyanın en başarılı firmalarının arasında yer aldığını ve bu alanda gerçekleştirdiği ihracatın 7 milyar dolara yaklaşacağını belirtti.
Türkiye’nin çeşitli sektörlere yönelik üretim gücünü artırdığını ve birçok alanda Avrupa’da birinci olduğunu ifade eden Kacır, otomotiv, beyaz eşya ve güneş paneli üretiminde lider konumda olduklarını vurguladı. Özellikle, askeri insansız hava aracı üretiminde Türkiye’nin dünya birincisi olduğunu açıkladı. Bakan, 2018’de kurulan TOGG ile Türkiye’nin elektrikli araç pazarında en üst sıralarda yer aldığını ve bu projeye odaklanarak yeni mobilite ekosistemini geliştireceklerini söyledi.
Kacır, uzay çalışmalarına da önem verdiklerini belirterek, Türkiye’nin kendi uydularını geliştirme kapasitesine sahip olduğunu, Türksat 6A ve İMECE gibi uyduların üretildiğini ifade etti. Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulmasının önemine dikkat çekerken, bu alandaki stratejik çalışmaların Türkiye’nin gelecekteki istikrarı için kritik olduğunu vurguladı. Ayrıca, uzaya yönelik bağımsızlık iddiasıyla yola çıkıldığını ve bunun Türkiye’yi ileri götürecek bir adım olduğunu belirtti.
Sonuç olarak, Bakan Kacır, Türkiye’nin teknoloji girişimciliği ve inovasyon ekosystemini destekleyecek stratejiler geliştirmeye devam edeceklerini ve 2030 yılına kadar 100 bin yeni teknoloji girişiminin doğmasını hedeflediklerini açıkladı. Tüm bu çalışmaların, Türkiye’nin