Türkiye’de memur sendikacılığı alanında önemli bir gelişme yaşandı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ile Genel Başkan Yardımcıları Levent Uslu ve Hacı Bayram Tombul, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ı makamında ziyaret etti. Bu görüşmede, memur ve memur emeklilerine yönelik 2025 yılının ilk altı ayı için yapılan yüzde 15 ve yüzde 10 refah payı teklifleri Bakan Işıkhan’a iletildi. Bu teklifler, memurların ekonomik kayıplarını telafi etmeyi amaçlıyor.
Görüşmeye dair bir değerlendirme yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, sendikanın enflasyona olan duyarlılığının ve öngörülerinin, toplu sözleşme masasında daha önceki süreçte imza atmama haklılığını doğruladığını belirtti. Yalçın, “2025’in ilk 6 ayı için yüzde 15 ve yüzde 10 refah payı teklifimize; ‘noter’ görevi üstlenerek sessiz kalan hatalı Hakem Kurulu kararının telafisi için refah payı talebimizi Bakan Işıkhan’a ilettik. Bir buçuk yıl önce ne söylediysek, hangi karara itiraz ettiysek geçerliliğini koruyor” ifadelerini kullandı.
Ali Yalçın, ayrıca, memurlar için önemli olan bu refah payının gerekliliğini vurgulayarak, “Ocak ayında ilk 6 aylık artış, mutabakat sağlayamadığımız teklifimiz olan yüzde 15 zam ve yüzde 10 refah payı şekliyle başlamalıdır” şeklinde konuştu. Kamu görevlilerinin ekonomik kayıplarının telafisi için bu refah payı iyileştirmesinin yapılmasının önemine dikkat çekti. Memur-Sen, bu talepleri ile kamu görevlilerinin ekonomik durumunu iyileştirmeyi ve yaşam standartlarını artırmayı amaçlamaktadır.
Bu görüşme ve iletilen talepler, Türkiye’deki kamu çalışanlarının gelecekteki mali hakları açısından kritik bir öneme sahip. Özellikle memurların enflasyona karşı korunması ve refah seviyelerinin artırılması yazılı ve sosyal medya üzerinden geniş bir yankı buldu. Memur-Sen’in öne çıkardığı bu talepler, hükümetin sosyal politikalarını ve bütçe planlamasını etkileyebilecek bir durum yaratabilir.
Sonuç olarak, Ali Yalçın ve beraberindekiler, memurların haklarının savunulması açısından oldukça önemli bir adım atarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile direkt bir iletişim kurmuş ve taleplerini resmi makama iletmiş bulunmaktadır. Bu tür görüşmelerin, kamu çalışanlarının ekonomik sorunlarına dikkat çekmek adına ne kadar kritik olduğu bir kez daha gözler önüne serildi.