Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama (CBS-UZAL) Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, İstanbul’un Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, İstanbul ve Marmara kıyılarında olası bir tsunami durumunda etkilenecek taşkın alanlarını belirlemek amacıyla bir harita geliştirdi. Doç. Dr. Özçelik, bu tür bir Marmara depremi sonrasında oluşabilecek tsunaminin etkilerini önceden tahmin etmenin, kamu güvenliği açısından büyük bir önem taşıdığını vurguladı.
Doç. Dr. Özçelik, Marmara bölgesinde beklenen bir deprem ve bunun sonucunda meydana gelebilecek tsunami tehlikesinin doğru bir şekilde tahmin edilmesinin, vatandaşların zamanında bilgilendirilmesi açısından kritik olduğunu ifade etti. “Böylece, afet öncesi tedbirler alınabilir ve afet sonrası müdahale planlamaları daha etkin hale getirilebilir. Hazırlanan risk zonları, kıyı bölgelerinde 5, 10 ve 20 metrelik deniz taşkınlarının etkileyebileceği alanları kapsamaktadır.” dedi. Haritalar, tsunami dalga yüksekliği, heyelan, gelgit ve karasal taşkınlar gibi pek çok faktörü göz önünde bulundurarak kapsamlı bir risk değerlendirmesi sunuyor.
Tsunami etkilerinin, özellikle düşük eğimli kıyı alanlarında daha belirgin bir şekilde hissedileceği, bu nedenle Marmara’nın iç koylarında, Haliç ve Boğaz çevresindeki etkilerin ise daha sınırlı olacağının öngörüldüğünü belirtti.