İstanbul’da paniğe neden olan 6.2 büyüklüğündeki Marmara depreminin ardından, Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki önemli açıklamalarda bulundu. Moriwaki, Marmara bölgesinde beklenen büyük depremler hakkında dikkat çeken veriler sundu. Öncelikle, İstanbul için büyük bir depremin olma olasılığının yüzde 60 olduğunu belirtti. Özellikle bu deprem sonrası İstanbul’da depremler devam edebileceği konusunda uyarılarda bulundu ve insanların dikkatli olması gerektiğini ifade etti.
“30 YIL İÇİNDE DEPREM OLASILIĞI YÜZDE 60”
Marmara Denizi’nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin Silivri açıklarında yaşandığı bilgisi verildi. Moriwaki, İstanbul’da önümüzdeki 30 yıl içerisinde yüzde 60 olasılıkla büyük bir depremin gerçekleşeceğini vurguladı. Bu durumun, İstanbul’da büyük bir zaman diliminde ciddi riskler oluşturabileceğini belirtti ve bu deprem sonrası gelecek bir hafta içerisinde depremlerin devam edebileceğine dikkat çekti.
“MARMARA’NIN GÜNEYİNDE GECİKME VAR”
Yoshinori Moriwaki, Marmara’nın kuzey ve güney kolları arasında ayrım yaptı. Güney kolunun Düzce’den başlayarak Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’ye kadar uzandığını belirtti. Bu bölgede her 100 yılda bir büyük depremin yaşandığını ifade eden uzman, burada 200 yıllık bir gecikme yaşandığını ve zamanın dolduğunu açıkladı.
“SİLİVRİ’DEN DAHA FAZLA AVCILAR HİSSETTİ”
Moriwaki, Habertürk TV’de yaptığı açıklamada, Kuzey kolunun Gebze’den geçtiğini ve Marmara Fayı üzerinden Orta Marmara’ya ulaştığını anlattı. Kendisi Tuzla’da yaşadığını ve Anadolu yakasında yumuşak zeminin bu nedenle Silivri’deki depremi daha çok hissettirdiğini söyledi. Özellikle Silivri’den daha fazla deprem hisseden bölgelerin Avcılar ve Büyükçekmece olduğunu belirtti.
“MARMARA’DA TSUNAMİ RİSKİ VAR”
Marmara’da tsunami riskinin bulunduğunu söyleyen Moriwaki, depremin merkezine olan mesafenin yanı sıra bina zeminlerinin sağlam olmasının da önemli olduğunu dile getirdi. Yeşilköy, Avcılar ve Büyükçekmece gibi denize yakın olan bölgelerin zeminlerinin yumuşak olduğunu, bu durumun tehlike oluşturabileceğini ifade etti. Taksim gibi binaların zayıf olsa da zemininin sağlam olması nedeniyle daha iyi durumda olduğunu ekledi.
“EGE’DE DEPREM ÇOK YIKICI OLMAYABİLİR AMA…”
Ege bölgesindeki fay hatlarının ince ve kısa olduğunu söyleyen Moriwaki, bu fayların çok yıkıcı olmayabileceğini belirtirken Yunanistan’da bu fayların 7 büyüklüğünde depremlere yol açabileceğini ifade etti. Doğu Anadolu’da da deprem beklenen noktaların var olduğunu dile getiren uzman, Türkiye’nin de Japonya gibi bir deprem ülkesi olduğunu ve bu nedenle hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. Hazırlıklı olunduğunda, hasarın yüzde 70 oranında azaltılabileceğini belirtti.
“DEPREMDE YAŞAM ÜÇGENİ İÇİNDE KALIN”
Moriwaki, Türkiye’deki binaların yarısının kaçak ve kontrolsüz yapılar olduğunu belirtti. Devlet ve belediyelerin bu duruma dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek, deprem anında insanların yaşam üçgeninin içinde kalmaları gerektiğine dikkat çekti. Bir yatak yanına uzanarak üzerlerine düşebilecek ağırlıktan korunabileceklerini ve bir beton parçası düşse bile burada kalan boşluk içinde hayatta kalma şanslarının olacağını vurguladı.
“MERDİVENDEN UZAK DURUN AYAĞA KALKMAYIN”