Marmara Denizi’nin Tekirdağ açıklarında 3.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin saat 11.36’da gerçekleştiğini ve derinliğinin 18 kilometre olduğunu açıkladı. Bu deprem, İstanbul’da da hissedildi, Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 3.9 olarak kaydetti.
TÜRKİYE’DE 1200’Ü AŞKIN DEPREM GÖZLEM İSTASYONU İLE YER HAREKETLERİ TAKİP EDİLİYOR
AFAD’ın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde 1200’ü aşkın deprem gözlem istasyonu bulunduğu ve bu istasyonlarla yer hareketlerinin günün her saati izlendiği belirtildi. Deprem İzleme ve Değerlendirme Merkezi’nde uzman sismologlar, Türkiye’de ve komşu ülkelerdeki depremleri izlemek, analiz etmek ve kamu ile paylaşmakla görevli. Bu merkez, sismik ağlarla deprem riski yüksek bölgelere hizmet ederek yer hareketlerini anlık olarak takip ediyor ve olası risklere karşı sürekli çalışmalar yapılıyor.
Özellikle Marmara Denizi ve çevresinin 300’den fazla deprem gözlem istasyonu ile sürekli izlendiği ve çok küçük depremleri bile ölçebilen “Derin Kuyu Deprem Gözlem İstasyonları” kurulmaya devam ettiği belirtildi. AFAD, Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar ile birlikte, Deprem Daire Başkanı Aykut Akgün ve Deprem İzleme ve Değerlendirme Grup Başkanı Meltem Türkoğlu’nun merkezi ziyaret ederek yaptıkları konuşmalara da yer verildi.
Tatar, AFAD Deprem İzleme ve Değerlendirme Merkezi’nin haftanın her günü 24 saat boyunca Türkiye ve çevresinde meydana gelen depremleri kaydedip analiz ettiğini ve bu bilgileri kamuoyuna sunduğunu ifade etti. Tatar ayrıca, “Ülkemizde kurulu 1200’ü aşkın deprem gözlem istasyonu ile depremleri sürekli takip ediyoruz” diyerek Türkiye’nin Avrupa’daki en büyük deprem gözlem ağına sahip olduğunu vurguladı.
Bir deprem anında merkezdeki bir sinyal sesinin duyulması ile birlikte, Tatar bu sinyalin bir depremin olduğunu bildiren otomatik bir uyarı olduğunu belirtti. Sinyal alındıktan sonra istasyonlardan gelen bilgilerin toplandığı ve 5-6 dakika içinde depremin manuel olarak çözümlenerek kamuoyuna duyurulduğu ifade edildi. Kaydedilen depremlerin analizinin, yerli ve milli yazılımlar kullanılarak yapıldığı da eklenmiştir.
Deprem Daire Başkanı Aykut Akgün, Marmara Bölgesi’nin en fazla sismik ağa sahip alan olduğunu kaydederek, bölgede 300’den fazla gözlem istasyonu ile çalıştıklarını söyledi. Ayrıca, Marmara’nın doğusunda ve batısında mikro depremleri ölçme kapasitesine sahip yeni derin kuyu gözlem istasyonları kurmaya devam ettiklerini belirtti. Son olarak, Erdek Yarımadası’nın yanı sıra Edirne, Kırklareli ve Eskişehir’de de bu tür istasyonlar devreye alındı.
25 MÜHENDİS GÖREVLİ
Deprem İzleme ve Değerlendirme Grup Başkanı Meltem Türkoğlu, merkezin sismoloji alanında uzman 25 mühendisten oluştuğunu ve bu ekibin 7/24 esasına göre çalıştığını dile getirdi. Her yıl ortalama 30,000 deprem analizinin yapıldığını açıkladı. Türkoğlu, herhangi bir yerde meydana gelen depremlerde harita üzerinde görüntülenen istasyonların otomatik uyarı verdiklerini vurguladı. Ancak, otomatik çözümde hata payı olabileceğinden bu bilgilerin kamuoyuna hemen aktarılmadığını belirtti. Bunun yerine, yaklaşık 5-7 dakika içerisinde detaylı bir manuel çözümleme yapılıp kesin bir bilgi ile kamuoyuna duyurulmakta ve farklı sismoloji merkezlerinden gelen bilgilerin zaman zaman tartış