1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Leishmania Paraziti: Köpeklerde Tedavi Zorluğu!

Leishmania Paraziti: Köpeklerde Tedavi Zorluğu!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Veteriner hekim Gökmen Koç, insanlara ve hayvanlara tatarcık sinekleri aracılığıyla bulaşan Leishmania adlı parazitin zoonotik bir hastalık olduğunu ifade ederek, bu parazitin doğrudan köpekten insana geçiş yapmadığını belirtti. Enfekte bir köpeği ısıran tatarcık sineğinin, daha sonra bir insanı ısırması gerektiğini açıklayan Koç, insanlarda hastalığın genellikle hafif seyrettiğini ancak bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini ifade etti.

Koç, köpeklerde bu hastalığın seyrinin daha ağır olduğunu vurgulayarak, tedavi sürecinin tam bir iyileşme sağlamadığını dile getirdi. Hastalığın belirtileri arasında köpeklerde deri lezyonları, tırnakların normalden fazla uzaması ve patilerde yaralar gibi durumların bulunduğunu anlatan Koç, tedavi sürecinin uzun vadeli bakım gerektirdiğini kaydetti.

Patilerde Yaralar ve Uzun Süreli Bakım

Koç, 7 yıldır Leishmania hastalığıyla mücadele eden bir köpeğin tedavi sürecini detaylandırarak, “Köpeğimizin durumu daha önceki evrelere kıyasla daha iyi, ancak hastalığın tamamen iyileştiği anlamına gelmez. 2019 yılında ilaçlarını temin ettik ve o zamandan bu yana düzenli olarak bakım ve pansuman yapıyoruz. Hastalığın seyri mevsim geçişlerinde daha da kötüleşebiliyor, özellikle ayaklar, patiler ve pati altlarında yaralar oluşabiliyor” ifadelerini kullandı.

Koç, Leishmania parazitinin hayvanın vücudunda kalıcı olarak bulunduğunu ve tam anlamıyla yok edilemediğini vurguladı. Uygulanan tedavilerin yalnızca semptomları hafifletmeyi ve hayvanın yaşam kalitesini artırmayı amaçladığını belirtti.

Leishmania hastalığı tedavisi

İnsanlarda Çıban Benzeri Yaralar

Koç, Leishmaniasis’in insanlarda yüzde ve kollarda çiban benzeri ülseratif yaralara neden olabileceğini ifade etti. Erken teşhisle kontrol altına alınabilen hastalığın, köpeklerde ise çok daha zor bir süreç yarattığını dile getiren Koç, “Maalesef, durum biraz daha komplike. Tedavi süreci zor ve maliyetli bir süreç gerektiriyor. Parazit, hayvanın kanından hiçbir zaman tamamen temizlenmiyor. Biz sadece köpeğin konforunu artırmaya yönelik tedaviler uygulayabiliyoruz” dedi.

Leishmania hastalığı tedavisi ile ilgili görsel

Son olarak, Koç, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla tatarcık sinekleriyle mücadelenin öncelikli hale gelmesi gerektiğini ve köpek sahiplerini erken teşhis ve koruyucu önlemler konusunda dikkatli olmaya çağırdı.

(İHA)

Leishmania Paraziti: Köpeklerde Tedavi Zorluğu!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!