Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg şehrinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, G20’nin sonuçlarıyla ilgili olumlu bir değerlendirme yaparak, Batı’nın G20 gündemini Ukrayna meseleleri ile doldurma çabalarının başarısız olduğunu ifade etti. Lavrov, bu bağlamda, Ukrayna’ya yönlendirilen yüzlerce milyar dolarlıkaskeri desteğin, aslında dünya genelinde, özellikle Afrika’da hayati kalkınma yardım programlarına aktarılabileceğini vurguladı.
Lavrov, ihtiyaç duyan ülkelere destek sağlanmasının önemine dikkat çektiği açıklamasında, bu tür yardım programlarının yerinde değerlendirilmesinin dünya için faydalı olacağını belirtti. Ukrayna’ya sağlanan yardımların durumu, dünya genelindeki ekonomik dengeler ve gelişim hedefleri açısından bir çelişki arzediyor. Lavrov, “Bunlar, dünyada, özellikle de Afrika’da hayati kalkınma yardım programlarına harcanabilirdi” diyerek bu duruma dikkat çekti.
“RUTTE, GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANIYOR”
Rusya’nın dost ülkelerindeki meslektaşların, Rusya-ABD istişarelerini olumlu değerlendirdiğini ifade eden Lavrov, bu istişarelerin başlamasının, iki taraf arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için bir adım olduğunu düşündüklerini aktardı. Ancak Lavrov, bu durumun mevcut anlaşmazlıkların sona erdiği anlamına gelmediğini de belirtti. Ayrıca, ABD’nin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki Ukrayna konulu karar tasarısına katılım sağlamaması üzerine değerlendirme yapan Lavrov, bu durumun Donald Trump yönetiminin pragmatist politikalarının bir yansıması olduğunu dile getirdi.
Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki olası görüşmelere dair sorulara da yanıt vererek, görüşme konularında çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve gizliliğin, diplomatik hazırlık sürecinin doğal bir parçası olduğunu ifade etti.
“YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI, ABD İLE İSTİŞARELERDE DİLE GETİRİLMİYOR”
Bakan Lavrov, Batı’nın Ukrayna’daki savaş nedeniyle uyguladığı yaptırımları da gündeme getirerek, bu yaptırımların kaldırılmasının, ABD ile Ukrayna meselesinin çözüme kavuşturulmasındaki istişarelerde gündeme getirilmediğini aktardı. Bunun yanı sıra, Batılı şirketlerin Rusya’ya geri dönme olasılığının da yer aldığını belirterek, bu şirketlerin ancak Rus ekonomisine risk yaratmayacak sektörlere dönüş yapabileceklerini açıkladı.