1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Kuzey Yarımküre’de Grip ve Solunum Enfeksiyonları Artıyor

Kuzey Yarımküre’de Grip ve Solunum Enfeksiyonları Artıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, Kuzey Yarımküre’deki birçok ülkede, özellikle bu mevsimde akut solunum yolu enfeksiyonlarında bir artış yaşandığını belirtti. Bu artışların genellikle mevsimsel grip, solunum sinsitiyal virüsü (RSV) gibi solunum yolu patojenlerinin mevsimsel salgınlarından ve insan metapnömovirusu (hMPV) gibi diğer yaygın solunum yolu virüslerinden kaynaklandığını ifade etti.

Mevsimsel Grip Yüksek Seyrediyor

Prof. Dr. Sağmak Tartar, özellikle ılıman iklimlerde bulunan Kuzey Yarımküre ülkelerinde, grip benzeri hastalık ve akut solunum yolu enfeksiyonlarının son haftalarda ciddi bir artış gösterdiğini belirtti. Bu durumun olağan mevsimsel eğilimlerle uyumlu olduğunu ve baz seviyelerin üzerinde seyrettiğini vurguladı.

Yaygın Bir Solunum Yolu Virüsü

HMPV Virüsü

Son dönemde, hastanelerdeki aşırı kalabalık nedeniyle dikkatlerin Çin’deki hMPV vakalarına odaklandığını ifade etti. hMPV, kıştan ilkbahara kadar birçok ülkede yayılan yaygın bir solunum yolu virüsü olup, bazı vakaların bronşit veya zatürree gibi ağır tablolara yol açabilse de, çoğu hastada soğuk algınlığına benzer hafif semptomlarla kendini gösterdiğini ve birkaç gün içinde iyileşme sağladığını belirtti.

Son Haftalarda Artış Var

Akut Solunum Yolu Enfeksiyonları

Çin’den yayımlanan ve 29 Aralık 2024 tarihine kadar olan veriler, son haftalarda akut solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını gösteriyor. Bu artışın, Kuzey Yarımküre’de yılın bu zamanında beklenen bir durum olduğunu aktaran Tartar, hastalığın yayılma grafiklerini değerlendirdi.

Her Yıl Hastalığa Yakalanmamızın Nedeni

Grip ve Enfeksiyonlar

Grip hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, grip hastalığına neden olan influenza virüsünün yapısının kolayca değişebildiğini ve bu durumun virüsün bağışıklık sisteminden kaçabilmesine yol açtığını belirtti. Her 10-30 yılda bir büyük yapısal değişikliklerle pandemi dönemlerinin yaşandığını ifade eden Tartar, tarihteki en büyük grip salgınlarından birinin 1918 İspanyol Gribi olduğunu, en son pandeminin ise 2009‘da Meksika’da ortaya çıkan H1N1 (Domuz Gribi) virüsü ile gerçekleştiğini vurguladı.

Damlacık Yoluyla Bulaşıyor

Kuzey Yarımküre’de Grip ve Solunum Enfeksiyonları Artıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!