Son dönemdeki gelişmelere göre, Güney Kore, Kuzey Kore‘nin savaş halindeki Rusya‘ya ek obüs ve çoklu roketatar gönderdiğini iddia etti. Bu bilgiyi Yonhap haber ajansının aktardığına göre, Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS), Rusya’nın yanında savaşması için yaklaşık 11 bin kuzeyli askerin konuşlandırıldığını açıkladı. Bu askerlerin Ekim ayı sonu itibarıyla Ukrayna‘ya karşı aktifleştirildiği ifade edildi.
Güney Kore’nin raporuna göre, bu Kuzey Koreli askerlerin cephede aktif görev almasının sonucu olarak kayıplarının artması bekleniyor. Ardından ölü veya yaralı Kuzey Koreli asker sayısını belirleme çalışmaları yapıldığı belirtildi. Ek olarak, Kuzey Kore’nin Rusya’ya mühimmat göndermesi ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un‘un Rusya’yı yeniden ziyaret edebileceği de vurgulandı.
KUZEY KORE-RUSYA İŞBİRLİĞİ
Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin haziran ayında Kuzey Kore’ye resmi bir ziyarette bulunmuş ve bu ziyarette iki ülke arasında “kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması” imzalanmıştı. Bunun yanı sıra, ekim sonu itibarıyla ABD ve NATO tarafından yapılan bazı açıklamalarda, Kuzey Kore’nin Rusya’ya asker gönderdiği ve bu askerlerin Ukrayna sınırına yakın Kursk bölgesinde konuşlandırıldığı aktarıldı.
GÜNEY KORE-KUZEY KORE İLİŞKİLERİ
- Kore yarımadasındaki tarihi süreç aslında çok derin. 1910İkinci Dünya Savaşı‘nın ardından sona erdi ancak, dönemin Sovyetler Birliği Kuzey Kore’yi desteklerken, ABD Güney Kore’yi desteklemeye başladı. Kim Il-sung tarafından kurulan Kuzey Kore 1948‘de bağımsızlığını ilan ederken, Güney Kore de aynı yıl Cumhuriyet ilan etti.
- İki Kore arasındaki gerilim 1950‘de Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye savaş açmasıyla tırmandı. Üç yıl boyunca devam eden savaşın ardından ateşkes ilan edildi, fakat o dönemden bu yana iki ülke arasındaki barış girişimleri hiçbir şekilde başarılı olamadı.
- Kuzey Koreli casuslar, 1968 yılında Askerden Arındırılmış Bölge’yi aşarak Mavi Saray’da Park’a yönelik başarısız bir suikast girişiminde bulundu. Kuzey Kore’nin Yongbyon Nükleer Araştırma Merkezi ise 1965’te Sovyetler Birliği’nin yardımıyla inşa edilip 1986‘da faaliyete geçti.
- Son olarak, sürdürülen Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Kuzey Kore lideri Kim Jong-un‘un Rusya lideri Vladimir Putin‘i “yoldaşım” olarak tanımlaması, bölgeye asker göndermesi yeni bir gerilim dalgasının başlamasına neden oldu.