Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Akhisar Meslek Yüksekokulu Zeytincilik ve Zeytin İşleme Bölümü’nde görevli olan Prof. Dr. Emine Alçıtepe, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 4’üncü Bölge Müdürlüğü tarafından desteklenen “Tür Koruma Eylem Planı Projesi” kapsamında gerçekleştirdiği araştırmalar sırasında önemli bir keşfe imza attı. Aydın ilinin Kuşadası ilçesindeki Dilek Yarımadası’nda yeni bir bitki türü keşfeden Prof. Dr. Alçıtepe, bu bitkiye ‘Campanula X kusadasiensis’ adını verdi. Bu buluş, bilimsel dergi Acta Botanica Caucasica’da yayımlanarak uluslararası alanda tanıtıldı.
İZİNSİZ GEÇİŞLERİN YASAKLANDIĞI BİR BÖLGEDE
Prof. Dr. Alçıtepe, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde bitki keşifleriyle ilgilendiğini belirtti. Kuşadası’nda karşılaştığı bu bitkinin kendisini farklı özellikleri ile etkilediğini ifade eden Alçıtepe, “Meslektaşım Dr. Öğr. Üyesi Fergan Karaer ile bu bitki üzerinde değerlendirmelerde bulunduk. Bu sürecin ardından onu ‘Campanula X kusadasiensis’ olarak isimlendirdik. Bitkinin isminde bulunduğu yerin etkisi önemliydi çünkü bu bitki sadece Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda, oldukça sınırlı bir alanda yetişiyor. Ayrıca, izinsiz geçişlerin yasak olduğu bir bölgede bulunması, insanların onu toplama olanağını büyük ölçüde ortadan kaldırıyor” dedi.
‘BİTKİ, KORUMA DURUMU KRİTİK TEHLİKE ALTINDA DEĞERLENDİRİLDİ’
Prof. Dr. Alçıtepe, Campanula X kusadasiensis bitkisinin Çan Çiçeğigiller familyasından olduğunu belirtti. Bu tür, Batı Anadolu’daki Kuşadası’ndan yeni keşfedilen doğal bir melezdir. Tohum kabuğu süslemesi ve polen yapısı gibi mikromorfolojik özellikleri, SEM (Tarayıcı Elektron Mikroskobu) kullanılarak detaylı bir şekilde analiz edildi. Bu analizler sonucunda, bu melez tür, yumuşak tüylü gövdeleri, oval-kordat taban yaprakları ve huni şeklinde taç yapısıyla ebeveyn taksonlardan ayrıldığı saptandı. Campanula X kusadasiensis’in ekolojik tercihleri, maki habitatlarındaki kalsiyumlu kayalarda sınırlı dağılım göstermektedir. Az bir nüfus büyüklüğüne ve kısıtlı bir yaşam alanına sahip olduğu için, koruma durumu kritik tehlike altında olarak değerlendirilmiştir.