1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Kurtulmuş: Türkçe Barış ve Kültürün Temelidir

Kurtulmuş: Türkçe Barış ve Kültürün Temelidir

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te düzenlenen “21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı” programında önemli konuşmalar yaptı. Bu organizasyon, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından gerçekleştirildi. Kurtulmuş, 21 Aralık’ın Türk toplumu tarafından önemli bir bayram olarak kutlanmasının, bu günün resmi bir gün olarak tescil edilmesinin önemine dikkat çekti. Bu bayramın, Kuzey Makedonya topraklarında kıyamete kadar sürdürülmesi dileğinde bulundu.

Kurtulmuş, dilin hayatımızdaki yerinin altını çizerken Türkçe’nin sadece bir iletişim aracı değil, aynı zamanda derin bir kültürel miras taşıdığını vurguladı. “Türkçe, bir dil olmanın ötesinde bir özelliğe sahiptir,” diyen Kurtulmuş, Türkçe’nin, tarih boyunca birçok kültürle etkileşimde bulunarak zenginleştiğini belirtti. Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar uzanan bir coğrafyada çeşitli toplulukları etkileyen bu dilin, insanlık değerlerini artırma potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

Kurtulmuş ayrıca, Türkçe’nin sadece bir dil değil, aynı zamanda bir gönül bağı, bir kültür unsuru ve büyük bir medeniyet mirası olduğunu belirtti. İnsanların gönülden konuşabilme becerisinin önemine değinen Kurtulmuş, bu becerinin dünyada barış ve hoşgörünün tesisinde etkili olacağına inandığını dile getirdi. Bugünün dünyasında barış içinde yaşama ihtiyacını hatırlatan Kurtulmuş, iyi ilişkilerin ve karşılıklı anlayışın temin edilmesi gerekliliğini vurguladı.

TÜRKÇE BİR ZENGİNLİKTİR

Meclis Başkanı, Kuzey Makedonya yönetiminin Türk toplumuna sağladığı olanakların da takdir edilesi olduğunu belirtti. Türkçe’nin zengin bir dil ve kültür olarak yaşatılması gerektiğini, bunun da herkesin ortak sorumluluğu olduğunu ifade etti. Bu bağlamda, MATÜSİTEB başta olmak üzere TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı gibi kurumların desteklerinden dolayı teşekkür etti. Türkiye’nin Kuzey Makedonya ile mevcut ilişkilerini güçlendirme, kültürel diplomasi aracılığıyla iki tarafı daha yakın kılma niyetinde olduğunu sözlerine ekledi.

Bölgedeki istikrarın sağlanmasının önemini vurgularken, Kurtulmuş, Türkiye’nin Kuzey Makedonya’yı tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu anımsattı ve Türkiye’nin her zaman Makedonya’nın haklı taleplerinin yanında durduğunu kaydetti. Kurtulmuş, güven ve istikrarın, hem kültürün hem de milli bekanın temel unsurları olduğuna dikkat çekerek, geçmişte yaşanan acı deneyimlerin ışığında, bölgesel çatışmaların bir an önce son bulması gerektiğini belirtti.

Kurtulmuş, Balkanların barış ve güven içinde yaşamasına vurgu yaparak, farklılıkların bir zenginlik olduğunu, bu zenginliği birlikte yaşamanın önemini vurguladı. Türkiye’nin, Balkan devletleriyle olan ilişkilerinde ayrım gözetmeksizin iyi ilişkileri geliştirmek yönünde sürekli çaba gösterdiğini ifade etti. “Karşılıklı rıza ve müzakereyle çözülemeyen sorunlarla karşılaşmamak için işbirliği sürdürmeliyiz,” dedi.

ULUSLARARASI CAMİA HAREKETE GEÇMELİ

Numan Kurtulmuş, uluslararası toplumu İsrail’in Filistin topraklarında işlediği insanlık suçlarına karşı acilen harekete geçmeye çağırarak, bu eylemlerin sona erdirilmesi gerektiğini belirtti. Ülkeler arası dayanışmanın sadece sözde kalmaması gerektiğine dikkat çektiği konuşmasında, “Her iki tarafında kabul edeceği adil bir barış, sadece bölgemize değil, tüm dünya barışına katkıda bulunacaktır,” ifadesini kullandı.

K

Kurtulmuş: Türkçe Barış ve Kültürün Temelidir
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!