Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özgür Ecemiş, hepatit B enfeksiyonu hakkında önemli bilgiler sundu. Özellikle kronik hepatit B enfeksiyonunun hayat boyu sürebileceğini belirten Ecemiş, “Virüsle kronik olarak enfekte olan kişilerde ileri yaşlarda siroz veya karaciğer kanseri gelişme riski vardır” cümlesiyle konunun ciddiyetine dikkat çekti.
“HEPATİT B KARACİĞERDE HASARA NEDEN OLUYOR”
Dr. Ecemiş, hepatit B virüsünün (HBV) en yaygın karaciğer enfeksiyonu sebebi olduğunu ve bu virüsün karaciğerde ciddi hasara yol açabileceğini ifade etti. Bulaşmanın en yaygın yollarını ise, kan yoluyla, korunmasız cinsel ilişki ile, paylaşılan enjeksiyon iğneleri ile ya da hepatit B taşıyan anneden bebeğe geçişle açıkladı. Ecemiş, hepatit B ile enfekte olan yetişkinlerin büyük bir kısmının bu virüsten kurtulabileceğini, ancak bebek ve küçük çocukların çoğunluğunun kalıcı enfeksiyon riski taşıdığını vurguladı.
“ENFEKTE OLMUŞ KİŞİLERDE BELİRTİ OLMAZ”
Dünya genelinde yaklaşık 2 milyar kişinin hepatit B ile enfekte olduğunu ve bu kişilerden 400 milyonunun kronik hepatit B hastası olduğunu ortaya koydu. Her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin hepatit B ve onun oluşturduğu komplikasyonlardan dolayı hayatını kaybettiğini belirten Ecemiş, enfekte olan kişilerin çoğunun belirti göstermediğini, hatta virüs taşıdıklarının farkında bile olmadıklarını söyledi. Virüs, kan veya diğer vücut sıvıları yoluyla bulaştığı için bu durum büyük bir tehlike arz ediyor.
SİROZ VE KARACİĞER KANSERİ RİSKİNİ ARTIRIYOR
Hepatit B enfeksiyonu geçiren kişilerin durumunu değerlendirmek için kan testlerinin yapılması gerektiğini söyleyen Dr. Ecemiş, 6 aydan fazla süren pozitif sonuçların kronik hepatit B olarak değerlendirildiğini açıkladı. Kronik hepatit B’nin bir yaşam boyu sürebileceğini, bu enfeksiyonla yaşayanların ileri yaşlarında siroz veya karaciğer kanseri riskinin arttığını belirtti. Tedavi kararlarının, çeşitli kan tetkikleri ve gerekirse karaciğer biyopsisi yapılması sonucu belirlendiğini ifade etti.
Hepatit B tedavisinde kullanılan ilaçların, virüsü baskılayarak karaciğer hasarını azalttığını ve nadir durumlarda virüsü tamamen yok edebildiğini vurgulayan Ecemiş, bu nedenle hepatit B hastalarının düzenli olarak hekim kontrolünde olmalarının önemine dikkat çekti.
(İHA)
