AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) yeniliklerle uyum sağlamasını desteklemek için çeşitli programlar sunarak, bu işletmelere rehberlik etmektedir.
Başkanlık, kalkınma hedefleri doğrultusunda destek limitlerini yeniden belirlerken, bu destekleri daha yalın hale getirerek KOBİ’lerin güncel ihtiyaçlarına uygun çözümler geliştirmeye yönelik adımlar atmaktadır. Bu çerçevede, 2025 yılında Türkiye’nin vizyon ve ideallerine katkı sağlamak amacıyla 52 bin KOBİ ve girişimcinin desteklenmesi planlanmaktadır.
Girişimcilik destekleri kapsamında, 2022 yılında 7 bin 41 kadına girişimci desteği sağlayan KOSGEB, bu yıl bu sayıyı 8 bin 500’e çıkarmayı hedeflemektedir. Kurumun, 2025’te kadın girişimcilere sağlayacağı desteklerin, toplam girişimcilik destekleri içindeki payının yüzde 27’yi bulması beklenmektedir.
Hedef: Yüksek Teknoloji Üretimi
Sanayi çarklarının en önemli unsurlarından biri olan KOBİ’ler, ekonomik ve sosyal kalkınmada kritik bir rol oynamaktadır. KOSGEB, KOBİ’lerin uluslararası pazarlara açılmalarını ve ihracat kapasitelerini geliştirmelerini desteklemek amacıyla çalışmalara devam etmektedir. Ayrıca, KOSGEB destekleri aracılığıyla KOBİ’lerin orta yüksek ve yüksek teknoloji alanında üretimlerini artırmaları için de harekete geçmektedir. Bu kapsamda, 2025 yılı itibarıyla 2 bin 200 işletmeye destek sağlanması planlanmaktadır. Orta yüksek ve yüksek teknolojili işletmelere verilen desteklerin tüm KOSGEB destekleri içindeki payının yüzde 26’ya ulaşması hedeflenmektedir.
Bu çabalar sonucunda, Türkiye’nin uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü artıracak katma değerli yüksek teknoloji ürünlerinin ortaya çıkması ve ticarileşmesi beklenmektedir.
“İkiz Dönüşüm” Projelerine Destek
KOSGEB, çevresel etkilerin azaltılmasına ve sürdürülebilirlik ilkelerinin benimsenmesine yönelik yeşil dönüşüm projelerine de destek vermektedir. Bu doğrultuda, 1100 işletmeye destek sağlanması hedeflenmektedir. KOSGEB, ikiz dönüşümün diğer bir ayağı olan dijital dönüşüm konusunda da işletmeleri desteklemeye devam edecektir. Bu yıl dijital dönüşüm alanında yatırım giderleri desteklenecek işletme sayısının 120’ye ulaşması beklenmektedir.
2 Binden Fazla İşletmeye Kapasite Geliştirme Desteği Verilecek
KOSGEB, teknolojik ürün yatırımlarına destek vermekte ve 2025 yılı itibarıyla destekleriyle yapılacak teknolojik ürün yatırımı sayısının 50 olması hedeflenmektedir. Yerli üretime destek sağlanan ürünlerin sayısının ise bu yıl 15 olması planlanmaktadır. KOBİ’lerin ihracatının artırılmasına yönelik çalışmalara da destek sunan KOSGEB, bu yıl KOBİ’lerin ihracat içindeki payını yüzde 34’e çıkarmayı öngörmektedir.
Finansman alanında da etkili çalışmalar yürüten KOSGEB, 2025 yılında finansman desteği sağlayacağı işletme sayısının 1250 olmasını hedeflemektedir. Ayrıca, işletmelerin kapasitesini geliştirmesi için 2023 yılı içinde 2 bin 200 işletmeye destek sunma planları bulunmaktadır.
KOSGEB, bu yılki desteklerinde imalat sanayinin payını artırmayı da hedeflemekte olup, geçen yıl yüzde 72,6 olarak belirlenen imalat sanayisinin destek içindeki payının bu yıl yüzde 74’e ulaşması beklenmektedir.