Dünya genelinde oldukça yaygın olan kolon kanseri, erken teşhis edilmediği takdirde ciddi sonuçlar doğurabilir ve ölümcül bir hastalık haline gelebilir. Kolon kanseri, kalın bağırsağın ya da rektumun iç yüzeyinde gelişen bir kanser türüdür. Belirtileri ise kişiden kişiye değişiklik gösterebilir; fakat kabızlık, ishal, karın ağrısı, mide krampları, kanlı dışkı, kilo kaybı ve yorgunluk gibi belirtiler sıkça laporan edenler arasında yer alır. Kolon kanserinin tanınması ve erken teşhisi, hayati öneme sahiptir.
“KANSER ÖLÜMÜNÜN İKİNCİ EN YAYGIN NEDENİ”
Özel bir hastanenin Genel Cerrahi Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Alihan Gürkan, 2022 yılında dünya genelinde 1,9 milyondan fazla kolon kanseri teşhisi konduğunu ifade ederek, “Kolon kanseri, kanser kaynaklı ölümlerin ikinci en yaygın nedenidir ve her yıl 900.000’den fazla ölümle sonuçlanmaktadır. Özellikle genetik geçişli ve ailesel eğilim gösteren kolon kanseri türlerinde taramaların erken yaşlarda başlaması büyük önem taşımaktadır,” şeklinde konuştu. Kolon kanseri, sıklıkla 60’lı yaşların sonlarında meydana gelmektedir. Ülkemizde de bu yaş grubundaki artış, bu kanserin sıklığının artmasına neden olmuştur.
1. DERECEDEN AKRABALARDA VARSA DİKKAT
Kolon kanserinin gelişiminde kritik bir etken olan kolon polipleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Gürkan, “Poliplerin sık bulunduğu bireylerde kanser görülme riski de artmaktadır. Özellikle birinci dereceden akrabalarında kolon kanseri hikayesi bulunan bireyler, diğer bireylere göre en az iki kat daha fazla risk altındadır. Eğer 40’lı yaşlarda birinci derece akrabalarında bir kolon kanseri hikayesi varsa, kişi bu bağlamda uyarılmalıdır,” açıklamasında bulundu.
SÜREKLİ İSHAL YA DA KABIZ OLMAK BİR İŞARET OLABİLİR
Prof. Dr. Alihan Gürkan, kolon kanserinin bazı belirtilerinin iyi bilinmesi gerektiğine dikkat çekerek, dışkılama alışkanlığındaki değişikliğin en önemli belirti olduğunu vurguladı. “Bu durum, uzun süreli ishal ya da kabızlık ya da dışkılama düzeninde hissedilir düzensizlikler şeklinde kendini gösterebilir. Anlamsız kanamalar da kanser belirtisi olabilir. Eğer dışkılama sırasında kanama görülüyorsa, kesinlikle bir sağlık uzmanına başvurulmalıdır. Hastalık ilerlemeden tanı konulması; yaşam şansını büyük ölçüde arttırır,” dedi.
Prof. Dr. Gürkan, kolon kanserinde risk faktörlerini ise; ileri yaş, kolorektal kanser veya polip geçmişi, inflamatuar bağırsak hastalıkları, kalıtsal durumlar