Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Acıman Demirel, koku bozukluklarının tek veya her iki burunda hissedilebileceğini ve çok çeşitli sebeplerle ortaya çıkabileceğini söyledi.
Demirel, koku bozukluklarının kulak-burun-boğaz hastalıkları, nörolojik ve psikiyatrik nedenlerle gelişebileceğini belirtti. Koku halüsinasyonları için öncelikle kulak burun boğaz uzmanlarının değerlendirme yapması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, burun iltihapları, burun polipleri, COVID-19 gibi viral enfeksiyonlar, tümörler ve çeşitli psikiyatrik hastalıkların da bu tür bozukluklara yol açabileceğini altını çizdi.
“COVID GİBİ VİRAL ENFEKSİYONLAR SONRASI GÖRÜLÜR”
Demirel, “Koku halüsinasyonları bir çeşit koku bozukluğudur. Olmayan bir kokuyu algılama, var olan kokuyu farklı algılama ya da kötü koku algılama biçimlerinde kendini gösterebilir. Koku bozuklukları tek veya iki burunda da hissedilebilir ve bunun birçok sebebi vardır. Kulak-burun-boğaz hastalıklarına bağlı olabildiği gibi, nörolojik ve psikiyatrik nedenlerden de kaynaklanabilir. Bu nedenle detaylı bir şekilde multidisipliner bir yaklaşım gerektirmektedir. Kişileri mutlaka kulak burun boğaz hekimine yönlendiriyoruz. Burun iltihapları, burun polipleri, COVID-19 gibi viral enfeksiyonlar bunlara örnek gösterilebilir. Buna ek olarak, burunda yabancı cisim veya burun üst tarafında yer alan bir tümör de koku bozukluklarına neden olabilmektedir. Psikiyatrik hastalıkların da koku algısını etkileyebileceğini unutmamak gerek, örneğin şizofreni bu konuda önemli bir detaydır.” ifadelerini kullandı.
“KOKU BOZUKLUKLARI BEYİN TÜMÖRÜ, EPİLEPSİ VE PARKİNSON GİBİ HASTALIKLARIN BELİRTİSİ OLABİLİR”
Demirel, hastaların en sık şikayetlerinin çürümüş meyve, kokmuş sebze, bayat yemek ve tuvalet kokusu olduğunu belirtti. “Nörolojik açıdan migren atağı sırasında da koku bozuklukları görebiliyoruz veya öncesinde aura dediğimiz baş ağrısı öncesi durumlarda da koku bozukluğu yaşanabilir. Epileptik nöbetler esnasında ya da nöbet öncesindeki aura durumlarında da benzeri koku bozuklukları gözlemlenmektedir. Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklarda da sıkça koku bozuklukları görülmektedir. Örneğin, baş ağrısı öncesinde hastalar kötü bir koku alg