1,5 yıl önce Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’ne başvuran Kahraman, kendi karın yağından elde edilen kök hücreden zenginleştirilmiş özel karışımın, vücuduna enjekte edilmesiyle sağlığına kavuştu. Sıla Kahraman, 4 yaşında başlayan istemsiz dışkı kaçırma problemi nedeniyle sosyal yaşantısında zorluklar yaşadı.
Öz güven problemi de yaşayan Kahraman’ın sürekli bez kullanmak ve dışarı çıkarken endişe duymak hayatının bir parçası haline geldi. Yıllarca farklı tedavi yöntemleri denemesine rağmen hiçbirinden sonuç alamadı. 1,5 yıl önce annesi Behice Kahraman ile Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne gelen Kahraman, Genel Cerrahi ve Tıbbi Biyoteknoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Dandin ve ekibinin geliştirdiği ve ilk kez AÜ’de kullanılan operasyon sayesinde sağlığına kavuştu.
KÖK HÜCRENİN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜNDEN FAYDALANILDI
Hastanın kendilerine başvurduğunda 16 yıldır bu hastalıkla mücadele ettiğini belirten Doç. Dr. Özgür Dandin, “Sıla, bugüne kadar birçok tedavi yöntemini denemiş ancak başarılı olamamış. Tanı koymak amacıyla yaptığımız elektrofizyolojik incelemelerde, anal sfinkter kaslarını çalıştıran sinirlerde hasar tespit ettik. Daha önce uygulanan klasik yöntemlerin işe yaramadığını görünce, alternatif bir tedavi arayışına girdik. Hastanın karnından alınan yağ dokusunu mekanik filtrasyondan geçirerek, kök hücre elde etmeyi ve yağ dokusunun mekanik dolgu etkisiyle birlikte kök hücrenin iyileştirici ve yenilenme etkisinden faydalanmayı planladık” dedi.
İLK SEFERDE BAŞARI SAĞLANDI
Daha önce makat fıtığı, fistül ve yara tedavilerinde benzer yöntemleri kullandıklarını hatırlatan Doç. Dr. Dandin, “Ancak sfinkter kası ve sinir hasarına yönelik bu teknik, literatürde birebir olarak yer almıyor. Yöntemimizi ilk kez Sıla’da uyguladık. İşlem sonrası hiçbir komplikasyon yaşanmadı. Hastamız, ilk kez büyük tuvaletini kontrol edebildiğini söyledi. Bu hem bizim hem ailesi için büyük bir mutluluk oldu” diye konuştu.
YENİ HASTALAR İÇİN UMUT OLDU
Yaklaşık 8 ay sonra yapılan kontrollerde, hastada belirgin bir iyileşme görüldüğünü vurgulayan Doç. Dr. Dandin, “İlk EMG 2022 yılında yapılmıştı. Yeni