Mart 2024, Avrupa tarihinde 2020 ile 2025 yılları arasında kaydedilen en yüksek kızamık vaka sayısının görüldüğü ay olarak ön plana çıkmıştır. Bu süreçte en fazla vaka bildiren Avrupa Birliği (AB) ülkesi ise Romanya olmuştur. Geçtiğimiz yıl, Avrupa genelinde kızamık vakalarında neredeyse on kat artış gözlemlenmiştir.
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC) tarafından yapılan açıklamada, Mart 2025’te toplamda 1097 vaka rapor edilmiştir. Bu vakaların 809’unun kızamık enfeksiyonu olduğu teyit edilmiştir. Kızamık vakalarının en yüksek oranda görüldüğü ülke 397 kişiyle Romanyadır. Romanya’yı 161 teyit edilmiş vaka ile Fransa, 95 vaka ile Hollanda ve 60 vaka ile İtalya takip etmiştir.
35 BİN’DEN FAZLA TEŞHİS
Öte yandan, en az dokuz AB ülkesi, Mart 2025’te tek bir kızamık vakası bildirmemiştir. Kızamık nedeniyle bir ölüm vakasının bildirildiği tek ülke ise Fransa’dır. 2024 yılı içinde Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Alanı’nda toplamda 35 bin‘den fazla kişiye kızamık teşhisi konmuş ve bu hastalık sonucunda 23 kişi yaşamını yitirmiştir.
2024 yılında kızamık teşhisi konulan kişilerin dörtte birinin 14 yaşın üzerinde olduğu belirtilmektedir. Kızamık, dünyanın en bulaşıcı hastalıkları arasında yer almakta olup hava yoluyla bulaşan bir virüs tarafından yayıldığı bilinmektedir. Genellikle solunum sistemini etkileyen bu hastalık, ateş, öksürük, burun akıntısı ve döküntü gibi belirtilere yol açabilir. Ciddi durumlarda ise kızamık; zatürre, ensefalit, dehidrasyon ve körlük gibi hayati tehditler oluşturabilmektedir.
‘HER DOZ AŞI ÖNEMLİ’
Mart 2024, 2020 ve 2025 yılları arasında yaklaşık 3.967 vaka ile zirveye çıkmıştır. Kızamık salgınlarını önlemek ve savunmasız toplulukları korumak amacıyla, aşılamaya uygun nüfusun en az yüzde 95’inin kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşısının iki dozunu da alması gerekmektedir. Ancak Avrupa içerisinde bu hedefe ulaşabilen ülkeler yalnızca Macaristan, Malta, Slovakya ve Portekiz olmuştur. Diğer ülkelerdeki aşılama oranları hala bu eşiğin gerisinde kalmaktadır.
ECDC Direktörü Pamela Rendi-Wagner, “Her aşı dozu kritik öneme sahiptir ve tam koruma için doğru zamanlama şarttır,” diyerek aşılamanın önemine dikkat çekmiştir. Giderek artan kızamık vakalarına karşı toplumların daha etkin tedbirler alması gerektiği, hem sağlık alanında hem de toplum sağlığı açısından bir zorunluluk haline gelmektedir.