İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki artışa dikkat çekti. Prof. Dr. Şener, grip ve diğer viral enfeksiyonların yanı sıra bu dönemlerde mukozal hasarla birlikte zatürre gibi bakteriyel enfeksiyonların da sık bir şekilde görüldüğünü ifade etti.
YOĞUN BAKIMA YATIŞLARDA ARTIŞ VAR
Bakteriyel enfeksiyonların ortaya çıkması sonucunda, antibiyotik kullanımının zorunlu hale geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şener, mevsimsel değişimlerin ve 65 yaş üstü hastalarda zatürreye yol açabilen enfeksiyonların, yoğun bakıma yatışlerde bir artışa neden olduğunu belirtti. Üst solunum yolları enfeksiyonları arasında grip ve grip benzeri viral hastalıkların sıkça görüldüğünü söyledi.
Grip ise bu enfeksiyonların teşhisinde en belirgin hastalık olarak öne çıkıyor. Ancak koronavirüs, rhinovirüs, RSV gibi bazı diğer viral enfeksiyon türleri de mevcut. Bu hastalıkların büyük bir kısmı grip benzeri semptomlar gösteriyor. Genellikle hastalarda ateş, eklem ağrıları, hafif solunum sıkıntıları, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler görülmekte.
‘KURU ÖKSÜRÜK İLE BAŞLIYOR’
Grip ve diğer viral enfeksiyonların sonrasında mukozal hasar ile birlikte bakteriyel enfeksiyonların sıkça görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Şener, özellikle 65 yaş üstünde üst solunum yolu enfeksiyonu olarak, burun akıntısı ve tıkanıklığı ile başlayan ve genellikle hafif kuru öksürükle ilerleyen durumlar yaşandığını belirtti. Ayrıca, öksürükle birlikte gelen balgam, bazen kan benzeri görüntüler ve gece yatarken artan öksürük gibi belirtilerle karşılaşılabileceğini ifade etti.
BU TABLOLAR OLUŞURSA ANTİBİYOTİK UYGULANMALI
Bu tür belirtilerin gözlemlenmesi durumunda, özellikle 60-65 yaş üstü bireylerde viral enfeksiyonların ardından gelişebilecek bakteriyel enfeksiyonlara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Şener, bakteriyel enfeksiyonlarda hızlı bir şekilde antibiyotik tedavisinin başlatılmasının önemini vurguladı. Viral enfeksiyonlarda antibiyotiklerin etkili olmadığını belirten Şener, eğer bakteriyel enfeksiyon tablosu oluşursa, mutlaka bir antibiyotik tedavisine başlanması gerektiğini vurguladı. Böylece akciğerlerde oluşabilecek iltihaplı durumların kan dolaşımına karışması ve hastanın ağırlaşması önlenecektir.