Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, kış mevsimi başlamadan önce acil servislerde yaşanabilecek yoğunlukları azaltmak amacıyla ve solunum yoluyla yayılan hastalıklara karşı koruma sağlamak için, Kovid-19 döneminde olduğu gibi maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Aynı zamanda Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Acil Servis Sorumlusu ve Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı görevini de yürüten Çakır, kış aylarının yaklaşmakta olduğunu ifade ederek, bu dönemde büyük bir salgının henüz ortaya çıkmadığını belirtti.
“BİR SALGIN YOLDA”
Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte kalabalık ve kapalı mekanlarda zaman geçirmenin artacağını dile getiren Çakır, “Kapalı ortamlarda bulunmak bizi savunmasız hale getiriyor ve bir salgının yolda olduğunu biliyoruz. Bu yıl, salgın yaşanmadan vatandaşlarımızı önceden uyarmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Çakır, hastanelerde yaşanan yoğunluğun hem diğer acil hizmetlerin aksamasına neden olduğunu hem de bulaşma riskini arttırarak salgının yayılma ihtimalini hızlandırdığını vurguladı.
Mevsimsel grip ve nezle beklediğini belirten Çakır, şunları ekledi:
“Grip ve nezle gibi durumların çoğunlukla evde dinlenerek, basit ağrı kesicilerle atlatılabileceğini unutmamalıyız. Her grip vakasının acil servise gitmesi ve damar yoluyla sıvı almasının gerektiği düşünülmemeli. Evlerimizde içeceğimiz ıhlamur, kaybedilen sıvıyı geri kazandırabilir ve bir ağrı kesici ile 15-20 dakikada serum etkisi yaratabilir. Bu sayede hem hastanelerdeki bulaşı riskini azaltmış oluruz hem de acil durumlarda dikkat edilmesi gereken hastalara öncelik vermiş oluruz. Bu nedenle evlerimizde gerekli önlemleri alarak bu dönemi daha sağlıklı bir biçimde geçirelim.”
Çakır, Kovid-19 döneminde olduğu gibi maske takma, mesafe koruma ve hijyen kurallarına uyulursa solunum yoluyla bulaşan hastalıkların önlenebileceğini ifade etti.
Kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulmasını ve el hijyenine dikkat edilmesini öneren Çakır, “Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymak sadece Kovid-19’dan değil, tüm bulaşıcı hastalıklardan korunmamızı sağlayacaktır. Bu yüzden her zaman bu kurallara uyalım ve kışı mümkün olduğu kadar az hastalıkla geçirmeye gayret edelim.” dedi.
“GRİP NEDENİYLE ACİL SERVİSLERE BAŞVURMAK BİR TRAFO GİBİ”
Prof. Dr. Çakır, “Griple acil servislere gitmek maalesef bir moda haline geldi. Oysa Avrupa’daki birçok ülkede grip şikayetiyle başvurduğunuzda doktor, sizi evinize gönderir, dinlenip çay veya ıhlamur içmenizi tavsiye eder. Biz ise grip vakalarını hastanelerde geçirmeyi ve serum almayı tercih ediyoruz. Serumun gerçekten gerekli olduğu durumlar oldukça sınırlıdır ve bu karara hekimlerimiz verecektir. Bu nedenle vatandaşlarımızdan, böyle durumlarda acil servisleri gereksiz yere meşgul etmekten kaçınmalarını rica ediyoruz.” dedi.
Grip sebebiyle hastaneye gidildiğinde başka bulaşıcı hastalıkların da bulaşma riski olacağını ve grip olmayan bireylere hastalığın geçme ihtimalinin bulunduğunu belirten Çakır, grip döneminde acil servise gitmek yerine evde istirahat etmenin daha sağlıklı bir seçenek olduğunu dile getirdi.
Çakır, 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişilerin, kalp ve kanser hastalığı gibi özel grupların ve sağlık çalışanlarının doktor tavsiyesiyle grip aşısını şimdiden yaptırmaları gerektiğinin altını çizdi.
AA