Kardiyoloji Bölümünden Doç. Dr. Semra Topcu, viral enfeksiyonların sağlığımız üzerindeki etkilerini vurguladı. Özellikle influenza (grip) virüsünün bazı riskli hasta gruplarında kalbi yorup zayıflatabileceğini belirtti. Bu tür viral enfeksiyonların, kalp kası iltihabı olan miyokardite yol açabileceğini ifade eden Topcu, hastalığın sadece griple sınırlı kalmadığını, COVID-19 (SARS-CoV-2), Coxsackie B virüsü, Epstein-Barr virüsü (EBV), Herpes virüsü ve HIV virüsü gibi diğer viral enfeksiyonlarla da ilişkili olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Topcu, kış mevsiminde görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının ciddiye alınması gerektiğine dikkat çekti. Özellikle grip vakalarının artmasının uzmanlar için bir tedirginlik kaynağı olduğunu vurguladı. Bu tür enfeksiyonların, bazı özel hasta gruplarında kalp kaslarının etkilenmesine neden olabileceğini ve bazen geçici, bazen de kalıcı olabilen kalp kası işlev kayıplarına yol açabileceğini belirtti. Bu bağlamda, hastalara kalp sağlıklarına özen göstermeleri gerektiği tavsiyesinde bulundu.
‘BAZI OTOİMMÜN HASTALIKLAR, KALP KASI İLTİHABINA NEDEN OLABİLİR’
Doç. Dr. Topcu, bazı otoimmün hastalıkların da kalp kası iltihabına yol açabileceğini ifade etti. Bağışıklık sisteminin, viral enfeksiyonlar ya da bazı başka tetikleyicilerle aşırı aktifleşmesi sonucunda kendi vücut hücrelerine saldırabileceğini vurguladı. Bu durumun bir örneği olan miyokardit için, sistemik lupus eritematozus (SLE), romatoid artrit ve sarkoidoz gibi hastalıkların kalp kasını etkileyebileceğini açıkladı. Bu hastalıkların bağışıklık hücrelerinin kalp kası hücresini antijen gibi algılayarak ona karşı antikor oluşturmasına neden olabileceğini belirtti.
‘BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIF OLAN KİŞİLERİ DAHA AĞIR ŞEKİLDE ETKİLİYOR’
Doç. Dr. Topcu, miyokarditin ciddi kalp yetmezliği gibi durumlara yol açabileceğini belirtti. Viral enfeksiyonlar sırasında olağandışı göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, nabızda değişkenlik ve bayılma gibi belirtiler varsa, miyokardit açısından dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Bu belirtilerin bazı hastalarda silik, bazı hastalarda ise kalp yetmezliği benzeri bir tablo ile ortaya çıkabileceğinin altını çizdi. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin bu durumdan daha ağır şekilde etkilendiğini kaydetti. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli takviyelerin alınması, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin kalp sağlığına katkıda bulunacağı belirtildi.
Özellikle kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için uzman hekimlerin önerisiyle gerekli aşıların yapılmasının önemine değindi. Doç. Dr. Semra Topcu, hastaların kendilerini ve kalp sağlıklarını koruma konusunda bilinçli olmasının önem taşıdığını son söz olarak ifade etti.
(DHA)