Halk arasında “gözlük kıran” olarak bilinen kırlangıç otu, son zamanlarda sosyal medya platformlarında büyük yankı uyandırarak, göz sağlığı için faydalı olduğu ve gözlük kullanımını gereksiz hale getireceği iddialarıyla gündeme gelmiştir. Ancak bu bitkinin gerçekten bu denli faydalı olup olmadığına dair tartışmalar devam etmektedir. Uzmanlar, yanlış ve aşırı kullanımı sonucunda körlüğe kadar gidebilecek ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinin altını çiziyor.
ATV Haber’de yer alan bilgilere göre; sosyal medya kullanıcıları, kırlangıç otunun göze faydalarını paylaşarak, bitkinin gözlükleri bıraktırma potansiyelini öne çıkarmaktadır. Peki, gözlük kıran olarak anılan bu bitki gerçekten de bu kadar yararlı mı? Yoksa sağlığımızı tehdit eden bir yanlış anlamanın parçası mı?
İlaç ve Zehir Arasında Doğru Kullanımın Önemi
Göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Sevil Karaman, “Bir şeyin ilaç olmasıyla zehir olması arasındaki farkı hem dozajı etkiler hem de nasıl kullandığınız belirler” diyerek, potansiyel tehlikeleri vurgulamıştır. Gözde kullanılacak herhangi bir bitkisel ürünün doğru şekilde uygulanması büyük önem taşımaktadır.
Kırlangıç bitkisinin yapraklarından elde edilen sarı süt, bazı kullanıcılar tarafından doğrudan gözlere damlatılmaktadır. Ancak bu işlem sık sık ciddi acılara neden olmaktadır. Kullanıcıların bazıları, 2 veya 3,5 derecelik gözlüklerinden kurtulduklarını iddia ederek, bu bitkinin etkinliğini olağanüstü şekilde öne çıkarmaktadır. Ancak, bu tür iddiaların ne kadar gerçekçi olduğu sorgulanmaktadır.
Göz Numarasında Küçülme Kanıtlanmadı
Fitoterapist Uzman Doktor Kübra Cenkçi, kırlangıç otunun gözün saydam tabakasının opaklaşması sonucu oluşan hastalıklar üzerinde tedavi edici etkisinin olabileceğini belirtmiştir. Ancak, göz numarasının küçültülmesi gibi bir etkinin henüz bilimsel olarak kanıtlanmadığını vurgulamıştır.
Yanlış Kullanımın Ciddi Sonuçları Olabilir
Kırlangıç otu, yanlış kullanıldığında gözlerde ciddi hasarlara neden olabilmektedir. Göze doğrudan uygulama, enfeksiyon riskini artırırken, bu tür sorunların körlüğe varabilecek sonuçları olabileceği aktarılmaktadır. Doç. Dr. Sevil Karaman, “Enfeksiyonlara açık hale getirirsiniz gözünüzü. Sonrasında kornea nakl