Milliyet.com.tr/ÖZEL Türkiye’de ev sahipleri ile kiracılar arasında sıkça yaşanan sorunlardan biri kira bedelinin ödenmesi konusudur. Zaman zaman taraflar arasında zam pazarlığı ya da kiracının ödemeleri geciktirmesi gibi anlaşmazlıklar meydana gelebilmektedir. 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren kira uyuşmazlıklarına ilişkin öncesinde zorunlu arabuluculuk şartı getirilmiştir, bu sayede tarafların davaya gitmeden önce çözüm arayışında bulunmaları teşvik edilmiştir.
Örneğin, Tekirdağ’da 8 bin TL kira bedeli ile bir evi kiralayan bir kişi, zaman içerisinde ödemelerini yapma taahhüdünü yerine getiremedi. Bu sebeple, ev sahibi ilk etapta icra takibi başlatma yoluna gitti. Ancak kiracı bu duruma itiraz etti. İşte tam burada zorunlu arabuluculuk şartı devreye girdi. Ev sahibi, itirazın iptali davası açmak için öncelikle arabulucuya başvurmak zorunda kaldı. Arabulucu eşliğinde yapılan görüşmelerde taraflar arasında dikkat çeken bir anlaşmaya varıldı.
‘ARALIK AYINDA KİRAYI ÖDEMEYEDİ’
Arabuluculuk sürecini değerlendiren Avukat Gizem Gonce, “2024 yılı Haziran ayında Tekirdağ’da aylık 8 bin TL kira bedeli üzerinden bir sözleşme ile taşınmaz kiraya verildi. Kiracı, Aralık ayında 8 bin TL’lik ödemesini yerine getirmedi” açıklamasında bulundu. Buradan kaynaklı olarak ev sahibi, kiracısına Aralık ayında ihtarname göndererek icra takibi başlattı. Bu süreç sonrasında kiracı tebligata 7 gün içerisinde itiraz etti; bu durumda icra takibi durdurulmuş oldu. Bu aşama, taraflar arasındaki uyuşmazlığın ne kadar karmaşık bir hal alabileceğinin bir göstergesidir.
TARAFLAR DAVA ÖNCESİ ARABULUCUYA GİTTİ
Ev sahibi, kiracısının itirazının iptali için dava açmak istese de, öncelikle zorunlu arabuluculuk başvurusunda bulunmak zorunda oldu. Bu nedenle, dosya 24 Mart 2025 tarihinde arabulucuya gönderildi. Taraflar, 8 Nisan 2025 tarihinde arabulucu huzurunda yapılacak görüşmede bir uzlaşmaya varmayı başardılar.
DİKKAT ÇEKEN TAHLİYE VE KİRA BEDELİ KARARI
Kiracı, 2025 yılı Haziran ayında kiralanan taşınmazı tahliye edeceğini taahhüt etti. Ayrıca, Aralık ayında yapılmayan kira ödemesi doğrultusunda icra takip bedelini ödemek istediğini ve kalan aylara ilişkin kira bedellerini de koşullu olarak ödeyeceğini belirtti. Böylelikle, sırasında kalan kira bedelleri için bir miktar indirim sağlandı. Sonuç olarak, dosya masrafları, gecikmiş kira bedelleri ve arabuluculuk ücretiyle birlikte kiracı toplamda 37 bin TL ödeme yapmayı kabul etti. Bu süreçte, hem tahliye ile ilgili hem de kiri şikayetleri üzerine çözüm sağlandı.
‘TUTANAK MAHKEME İLAMI NİTELİĞİ GÖRÜYOR’
Taraflar için de arabuluculuk süreci, mahkemeye gitmeden tahliye ile sonlanmış oldu. Arabuluculuk tutanağı, aslında bir mahkeme ilamı niteliği taşımaktadır. Eğer kiracı, verdiği sözlere uymazsa, ilerleyen süreçte arabuluculuk tutanağı ile tahliye tarihine uymayan kiracıya karşı dava açma hakkı elde edilir. Bu şekildeki bir süreç, hem masraf açısından hem de işlemlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi bakımından faydalı olmuştur.