Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, kira fiyatlarındaki değişimleri kapsamlı bir şekilde ele aldı. Özellikle hizmetlerdeki aylık bazdaki yükselişin yanı sıra, yıllık bazda düşüş eğiliminin devam ettiğini vurgulayan Karahan, “Geçmişe endeksleme eğilimi gösteren eğitim ve kira gibi kalemlerin, hizmet enflasyonunu yukarı çektiği” bilgisini paylaştı. Bu kapsamda, kira enflasyonunun önemli bir konu olduğunu belirtti. Karahan, kira enflasyonunun yüksek olmasına rağmen yavaşlama eğiliminde olduğunu ifade etti. Ayrıca, kira enflasyonunun; deprem, kentsel dönüşüm, demografik unsurlar ve kira artış sınırlaması gibi faktörlerden dolayı diğer hizmet kalemlerinden hem seviye hem de atalet açısından farklılaştığını açıkladı.
Karahan, Perakende Ödeme Sistemi mikro verilerinin, kira artış oranlarındaki düşüşü teyit ettiğini belirtti. Özellikle yeni ve yenilenen kira sözleşmelerindeki artış oranlarının azaldığını, mevcut yıllık kira enflasyonunun ise TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) rakamlarının altında kaldığını vurguladı. Ocak ayında aylık kira enflasyonundaki dönemsel artışın, kira sözleşme yenileme oranındaki yükselişten kaynaklandığını ifade eden Karahan, bu tür sözleşmelerde kira artış oranının da düştüğünü söyledi. Yani, kira fiyatlarının son durumu merak konusu oldu.
“KİRA ARTIŞLARI AZALDI”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, kira fiyatlarındaki artışın azaldığına dair genel bir değerlendirme yaptı. Ocak ayında açıklanan kira artış oranının %56,35 olduğunu belirtse de, sahada bu artışın daha sınırlı seyrettiğini ifade etti. Özelmacıklı, eski kiracılara uygulanan ödemelerin, emsal kiraların gerisinde kaldığını belirtti. Ancak son 1-2 yıl içerisinde kiralanan taşınmazlar için bu artış oranının piyasa değerlerine göre yüksek kalması, tarafların daha düşük kira artışları üzerinde uzlaşabilmesine olanak tanıdığını söyledi.
“KİRALAR ENFLASYONA GÖRE DAHA DA GERİLEYECEKTİR”
Özelmacıklı, Ocak ayında kiranın yükseldiği değerlendirmesine katılmadığını dile getirdi. Ağustos ayından beri kira fiyatlarının yatay bir seyir izlediğini ve son 5-6 aydır enflasyon karşısında gerilediğini vurguladı. Mevsimsel etkilerin de bu durumu etkilediğini ifade ederken, düşük faiz oranlarının kiraların enflasyona göre daha da gerilemesine sebep olacağını öngördü. Son altı ayda konut satışlarındaki artışın, satılık daire sayısını azalttığını, ancak kiralık daire sayısının arttığını vurguladı. Özellikle depremlerin ardından teslimatların yanı sıra, kentsel dönüşüm süreçlerinin de kiralık konut piyasasına olumlu etkileri olduğunu ifade ederek, bu durumun kiralık konut piyasalarında tansiyonu düşürmeye devam edeceğini belirtti.