Baykar, yüksek teknoloji ürünü yapay zekâ tabanlı insansız sistemlerin geliştirilmesi konusunda önemli bir mesafe kat etti. Bu bağlamda, 2 adet KEMANKEŞ 1 Yapay Zekâ Tabanlı Mini Seyir Füzesi, Azami Uçuş ve Dalış Testi’ni başarıyla tamamladı. Bu testler, Baykar’ın insansız hava araçları (İHA) alanındaki yenilikçi çalışmalarından biri olarak öne çıkıyor.
AZAMİ UÇUŞ VE DALIŞ TESTİ
KEMANKEŞ 1, Baykar’ın geliştirdiği yeni nesil bir mini seyir füzesi olup, test takvimi başarılı bir şekilde ilerlemekte. Edirne’nin Keşan ilçesinde bulunan Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden, Bayraktar TB2 SİHA ile havalanan iki KEMANKEŞ 1, belirlenen noktada havada seyretti. Ardından, her biri Bayraktar TB2’den ayrılarak Azami Uçuş ve Dalış Testlerini gerçekleştirmek üzere yol aldı. Bu mini seyir füzeleri, belirlenen noktalara 100 kilometreden daha fazla mesafeyi kat ederek testlerini başarıyla tamamladı ve paraşüt ile güvenli bir iniş gerçekleştirdi.
İLK KEZ TEKNOFEST’TE SERGİLENDİ
KEMANKEŞ 1, 27 Nisan – 1 Mayıs 2023 tarihlerinde Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST 2023 etkinliği kapsamında ilk kez halka açık bir şekilde sergilendi. Bu mini akıllı seyir füzesi, tarihimizdeki başarılı okçulardan ilham alarak, en zorlu şartlarda dahi hedefi tam isabetle vurma yeteneği taşıyor.
MİLLİ İHA’LARIN VURUCU GÜCÜ
KEMANKEŞ 1, Baykar’ın milli ve özgün kurumları olan Bayraktar AKINCI TİHA, Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar TB3 SİHA ile entegrasyon sağlayarak görev yapma kapasitesine sahip. Yaklaşık 1 saat hava kalabilen bu mini seyir füzesi, jet motoru sayesinde hızlı bir şekilde maksada ulaşarak düşman hattının gerisindeki kritik hedeflere etkin bir şekilde erişebiliyor. 200+ kilometre görev menzili ile donatılan KEMANKEŞ 1, gelişmiş yapay zekâ destekli optik güdüm sistemi sayesinde zorlu hava koşullarında bile tam isabet ile hedef imha yeteneğine sahip.
MUHARABE SAHASINDA DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK
KEMANKEŞ 1, yapay zekâ destekli otonom uçuş sistemi ile stratejik hedefleri yüksek hassasiyetle etkisiz hale getirme kapasitesine sahip. Gece ve gündüz görev yapabilen bu sistem, antijamming teknolojisine sahip olup, elektronik karışıklıklardan etkilenmeden işlevini sürdürebiliyor. KEMANKEŞ 1, bağlı olduğu platform aracılığıyla tüm veri ve görüntüleri yer kontrol istasyonuna ileterek kullanıcıya görev takibi konusunda destek sağlayacaktır.
İHRACAT ŞAMPİYONU
Baykar, tüm projelerini öz kaynakları ile finanse ederek, 2003’te İHA AR-GE sürecine başladığından beri gelirlerinin %83’ünü ihracattan elde etti. 2023 yılı itibarıyla 1.8 milyar dolarlık ihracat yaparak, Türkiye’deki tüm sektörlerde en fazla ihracat yapan ilk 10 şirket arasında bulunmuştur. Baykar, dünya genelinde insansız hava aracı ihracat pazarının en büyük firması olma unvanını taşımakta ve 2024’te de küresel başarısını sürdürecektir.
DÜNYANIN EN BÜYÜK İHA ŞİRKETİ BAYKAR
Baykar, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında Savunma