1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Kedinin Tırmalaması Görme Kaybına Neden Oldu!

Kedinin Tırmalaması Görme Kaybına Neden Oldu!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’da, 27 yaşındaki Emir Kurt, bahçesinde beslediği bir yavru kedinin tırmalaması sonucunda Bartonella bakterisi kaparak görme kaybı yaşadı. Yaklaşık iki aydır süren tedavisinin sona ermesini bekliyor. Bu süreçte yaşadığı deneyim, hem onu hem de ailesini derinden etkilemiş durumda.

Emir Kurt, tırmalama olayından bir süre sonra sabah uyandığında görme kaybı yaşadığını fark etti. İlk olarak motosiklet sürerken rüzgâr nedeniyle bir görme sorunu yaşadığını düşündüğünü belirten Kurt, durumu ciddi boyutlara ulaşmadan hastaneye başvurdu. İlk gittiği hastanede sorunun ne olduğu tespit edilemedi ve Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Doktorlar burada, kedisinden Bartonella bakterisi kapmış olabileceği şüphesi üzerine testler gerçekleştirdi ve test sonuçları pozitif çıkınca ilaç tedavisine başlandı.

Tedavi sürecinde, Kurt’un sol gözü normale dönüşerek görme kaybı düzeldi; ancak sağ gözündeki yüzde 70’lik görme kaybı devam ediyor. Emir Kurt, yaşadığı durumu şu sözlerle ifade etti: “Sol gözümdeki görme kaybı düzeldi, sağ gözüm ise yüzde 30 görüyor. Artık iyileşeceğim günü bekliyorum. Bu süre zarfında, sokak kedilerini bahçemde tedavi ettiğim ve baktığım için böyle bir sonuçla karşılaşmayı hiç düşünmemiştim.”

“Kedilerde Bakteri Olabileceği Aklıma Gelmedi”

Kurt, kedilere karşı olan sevgisini ve sorumluluğunu dile getirerek, “Kedilerde bakteri olduğunu biliyordum ama bu sonuçların doğabileceğini beklemiyordum. Kuduz veya bakteri fark etmez, hayvanlarla temas sonrası mutlaka hastaneye gidilmeli.” dedi. Bu olay, hayvan bakımı konusunda daha dikkatli olması gerektiğini fark ettirdi.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Erdoğan, Bartonella bakterisinin çok dikkat edilmesi gereken bir konu olduğuna değinerek, bu bakterinin çoğunlukla kedilerden bulaştığını vurguladı. Kedilerin tırmalaması veya ısırması durumunda, etkilediği bölgede şişlik, yanma ve lenf bezlerinde büyüme görülebileceğini ifade etti. Dr. Erdoğan, gözde, “nörolatik” adı verilen göz sinir merkezinde iltihaplanmalara neden olabileceğini belirtti.

Doktor, temas sonrası bu bölgenin bol sabunlu su ile yıkanması gerektiğini ve belirtilerin bir hafta ile on gün arasında görülmediği takdirde en yakın sağlık merkezine başvurulması gerektiğini söyledi. Erken tanı konulmadığında ya da hastalık şiddetli ilerlediğinde kalıcı görme kaybı riski olabileceğini de ekledi.

Evde bakılan kedilerin dışarıya çıktıklarında temizlenmeleri gerektiğini belirten Dr. Erdoğan, bu konuda veteriner takibinin önemli olduğunu ve tedavi sürecinin 2 ila 6 ay arasında sürdüğünü ifade etti. Ayrıca, erken tanının bu süreçte çok kritik olduğunun altını çizdi.

Emir Kurt’un yaşadığı bu olay, hayvan bakımı konusunda dikkatli olmanın ve tedbir almanın önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Her ne kadar bir sevgi göstergesi olarak besleniyor olsalar da, evcil hayvanların sağlığı ve durumu daima göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun yanı sıra, hayvanlarla temas sonrası yaşanabilecek sağlık sorunları konusunda bilinçlenmek büyük bir gereklilik haline gelmektedir.

(AA)

Kedinin Tırmalaması Görme Kaybına Neden Oldu!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!