1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Kayıp Kolun Ardındaki Hikaye: Mahmud’un Dramı

Kayıp Kolun Ardındaki Hikaye: Mahmud’un Dramı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gazze doğumlu fotoğrafçı Samar Ebu Elouf, dokuz yaşındaki Mahmud Ajjour ile, bir patlamanın ardından kollarının birinin kopması ve diğerinin ağır şekilde yaralanmasından üç ay sonra tanıştı. Ajjour ve ailesi, zamanında tıbbi tedavi alabilmeleri için, Ebu Elouf’un ikamet ettiği Doha, Katar’a tahliye edildi.

‘SANA NASIL SARILACAĞIM?’

Abu Elouf, The New York Times için çektiği ve yayımladığı fotoğrafın notlarına şunları ekledi: “Mahmud’un annesinin bana anlattığı en zor şeylerden biri, Mahmud’un kollarının ampute edildiğini ilk fark ettiğinde ona söylediği ilk cümlenin ‘Sana nasıl sarılacağım?’ olmasıydı.” Bu cümle, savaş hayatının sürekliliğini ve savaşın çocuklar üzerindeki travmatik etkisini derinlemesine yansıtıyor.

Fotoğraf, Gazze’deki savaşın uzun vadeli sonuçlarını gözler önüne seriyor. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’ne göre, ölenlerin neredeyse yarısını kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, 7 Ekim 2023’te Hamas’ın düzenlediği büyük bir saldırının ardından başlamıştı.

Mahmud Ajjour, 2024 yılı Mart ayında İsrail’in Gazze Şehri’ne yönelik saldırılarında yaralandı ve 28 Haziran 2024’te Doha, Katar’da sığınma ve tıbbi yardım buldu. Samar Ebu Elouf’un yayınladığı fotoğraf, sadece bir çocuğun hikayesini değil, aynı zamanda on yıllar sürecek acıları ve savaşın etkisini temsil ediyor.

‘YÜKSEK SESLE KONUŞAN BİR KARE’

World Press Photo İcra Direktörü Joumana El Zein Khoury, yaptığı basın açıklamasında, “Bu sessiz bir fotoğraf ama yüksek sesle konuşuyor. Bir çocuğun hikayesini anlatıyor, fakat aynı zamanda nesiller süren bir savaşın da öyküsü” ifadelerini kullandı. Le Monde’un M dergisinin fotoğraf direktörü ve jüri üyesi Lucy Conticello, bu yılki başvurular arasında üç ana temanın öne çıktığını belirtti: çatışma, göç ve iklim değişikliği.

Conticello, “Bu temaları başka bir şekilde görmek de mümkün: dayanıklılık, aile ve topluluk hikayeleri olarak” dedi. Jürinin dikkatini çeken unsurlardan biri de kazanan fotoğraftaki tezatlar oldu; ışık ve karanlık, güzellik ve acı arasında bir denge oluşturuyor.

60 BİN BAŞVURU ARASINDAN SEÇİLDİ

Kazanan fotoğraf, 140’tan fazla ülkeden 3,778 fotoğrafçı tarafından gönderilen yaklaşık 60 bin başvuru arasından seçildi. Bu durum, fotoğrafın dünya genelinde ne denli etkili bir mesaj taşıdığını gözler önüne seriyor.

Yaralı Filistinli çocuğun portresi Yılın Basın Fotoğrafı seçildi

Kayıp Kolun Ardındaki Hikaye: Mahmud’un Dramı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir