1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Katar’da Sanayi Ortaklığı, Türkiye’ye Ivme Kazandırıyor

Katar’da Sanayi Ortaklığı, Türkiye’ye Ivme Kazandırıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakan Kacır, Katar’da gerçekleştirilen “Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma için Sanayi Ortaklığı Yüksek Komite Toplantısı”na katıldı. Bu toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma için Sanayi Ortaklığı dahilinde 2022 yılında başlatılan çalışmalara verdiği önemi vurguladı. Kacır, bu girişimin, tedarik zinciri güvenliğinin güçlendirilmesi, yerelleşmenin teşvik edilmesi ve entegre katma değerli üretimin desteklenmesi konularında büyük bir rol oynadığını ifade etti. Ayrıca, bu ortaklığın, üye ülkeler arasında sürdürülebilirlik odaklı ekonomik büyümeye ve çeşitliliğe katkı sağlayacağını belirtti.

Kacır, konuşmasında Türkiye’nin katılımının, diğer ortak ülkelere önemli faydalar sağlayacağından emin olduğunu dile getirdi. Katar’ın da sürece dahil olmasıyla birlikte, endüstriyel iş birliğinin daha da güçleneceğini ve çeşitli sektörlerde daha sağlam iş birliklerinin ortaya çıkacağını ifade etti.

“Türkiye’de 83 binden fazla uluslararası şirket faaliyet gösteriyor.”

Kacır, Türkiye’nin hızlı büyüyen ekonomisiyle birlikte sunduğu iş dostu politikalar, geniş yetenek havuzu ve stratejik pazar erişimi üzerinde durdu. Türkiye’nin, 4 saatlik uçuş mesafesinin içinde 1,3 milyar nüfusa ve toplam 28 trilyon Amerikan Doları GSYİH değerinde bir pazara kolay erişim sunduğunu belirtti. AB ile yapılan Gümrük Birliği sayesinde, Türkiye’de üretilen ürünlerin bu pazarlara gümrük vergisi olmadan girebildiğini aktaran Kacır, Türkiye’nin güçlü üretim tabanı, dinamik iş gücü ve gelişmiş lojistik altyapısıyla, çok uluslu şirketlerin araştırma ve geliştirme merkezlerini, tasarım birimlerini, satın alma ofislerini ve lojistik merkezlerini işlettiği bir bölgesel güç merkezi haline geldiğini ifade etti. Bugün Türkiye’de 83 binden fazla uluslararası şirketin aktif olarak faaliyet gösterdiğini vurguladı.

Küresel değer zincirlerine entegre olma yeteneklerinin, hem ihracat ürünlerini çeşitlendirmekte hem de sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlamada katkı sağladığını belirterek, 2023 yılında Türkiye’nin ihracatının yüzde 41’inin orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerden oluştuğunu söyledi. Kacır, 2024 yılında Türkiye’nin ihracatta tarihi bir dönüm noktasına ulaşarak 262 milyar doları aşacağını ve ihracatın yüzde 94,1’inin sanayi ürünlerinden oluştuğunu aktardı.

“Maden çeşitliliği bakımından 10’uncu büyük ülkeyiz.”

Kacır, Türkiye’nin geniş yeteneklerinin, ortaklığın stratejik hedeflerine önemli katkılarda bulunacağına inandığını dile getirdi. Türkiye’nin verimli toprakları ve farklı iklim koşullarının, güçlü bir tarım sektörünü garanti ettiğini belirten Kacır, 2023 yılında Türkiye’nin toplam 68,5 milyar dolarlık tarımsal üretimle Avrupa’da birinci sırada yer aldığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye’nin ilaç sektörünün dinamik olduğunu ve şu anda 169 ülkeye 12 binden fazla ürün ihraç ettiğini ifade etti. Türkiye’nin, maden çeşitliliği açısından 10. büyük ülke olduğunu ve 60’a yakın farklı türde maden çıkardığını belirten Kacır, özellikle dünya doğal taş rezervlerinin yüzde 40’ına sahip olmasının, Türkiye’nin küresel madencilikteki önemini artırdığını sözlerine ekledi.

İş birliğini geliştirme mesajı

Bakan Kacır, günümüz rekabetçi küresel ortamında bölgesel işbirliğinin öneminin arttığını belirterek, “Endüstriyel Ortaklık Entegrasyonu, zengin doğal kaynaklarımızı ve vasıflı iş gücümüzü

Katar’da Sanayi Ortaklığı, Türkiye’ye Ivme Kazandırıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!