MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu), POS (Point of Sale) cihazları üzerinden kara para aklandığına dair yapılan iddialara yazılı bir açıklama ile yanıt verdi. Yapılan açıklamada, bazı çevrelerce dile getirilen “Türkiye kara para ağına sürükleniyor” iddialarının doğru olmadığı vurgulandı. Geçtiğimiz yıl başarıyla tamamlanan Mali Eylem Görev Gücü (FATF) değerlendirmesinin, Türkiye’nin kara parayla mücadelede uluslararası standartları karşıladığını kanıtladığı belirtilmiştir. MASAK, adli merciler ve kolluk kuvvetleriyle işbirliği içinde kara para ile mücadelesini kesintisiz bir şekilde sürdürmektedir.
Açıklamada ayrıca, POS cihazlarının kullanımının yakından takip edildiği, suç gelirlerinin aklanmasını önlemek amacıyla 25 Aralık 2024 tarihinde Resmi Gazete’de mevzuat değişikliklerinin yayımlandığı hatırlatıldı. Bu değişikliklerle, ödeme ve elektronik para kuruluşları ile POS cihazları hakkında daha sıkı tedbirler getirildiği ifade edildi.
Yapılan değişiklikler çerçevesinde, ödeme kuruluşlarına POS verilirken daha titiz kimlik tespiti yapılması zorunluluğunun getirildiği; bazı ödeme araçlarının, kartın fiziken bulunmadığı yerler veya güven damgası olan internet siteleri dışındaki kullanımlarının yasaklandığı açıklandı. Ayrıca, tüm yükümlülere POS cihazlarının verilmesi ve kullandırılması konusunda daha sıkı önlemler alındığı ve amacına uygun olmayan haller dışında kullanımın önlenmesi kapsamında kontrol yükümlülüklerinin getirildiği belirtildi.
Ülke Genelinde Denetimler Devam Ediyor
Açıklamada, MASAK’ın başta ödeme ve elektronik para kuruluşları olmak üzere, POS verme yetkisine sahip tüm yükümlülerin sıkı denetim altında olduğu ve yükümlülüklere uymayan finansal kuruluşlara idari para cezası uygulandığı ifade edildi. Bu bağlamda, 2024-2025 dönemi boyunca yürütülen denetimler sonucunda 2023 yılında yapılan işleme dair 19 farklı ödeme ve elektronik para kuruluşuna 663 milyon lira; 2024 yılına ait işlemlerde ise 4 farklı ödeme ve elektronik para kuruluşuna 634 milyon lira ceza kesilmiştir.
Tüm Türkiye genelinde denetimlerin devam ettiği, özellikle İstanbul’da gerçekleştirilen denetimlerin Kapalıçarşı ve çevresindeki turistik bölgelerde yoğunlaştığı ifade edilmiş, ayrıca yabancı uyruklu kişilerin banka, kredi kartı ve nakit olarak gerçekleştirdikleri işlemlerle, turistik noktalarda hizmet veren resmi işletmelerin döviz alım/satım işlemlerinin de sıkı bir şekilde takip edildiği belirtilmiştir.
POS Cihazlarının Kapatılması Sağlandı
Açıklamada, yapılan çeşitli analiz, araştırma ve inceleme sonucunda, yabancı kartların yoğun şekilde kullanıldığı POS cihazları ve bu cihazların temini konusunda aracılık eden finansal kuruluşların tespit edildiği ifade edildi. Bu bağlamda, ilgili POS cihazlarının kapatılması sağlanmış ve bu işlemlere aracılık eden uluslararası kart şemalarıyla gerekli iletişim kurulmuş; işlem mahiyeti ve amacına dair detaylı araştırmalar yapılmıştır. 2021 ile 2024 yıllarına ilişkin analiz sonuçları doğrultusunda tespit edilen bilgiler, idari ve adli mercilerle paylaşılmış ve hazırlanan raporlar kamu kurumlarına iletilmiştir. 2024 yılı sonrası yapılan analizlerde, bu tür kart kullanımının bankacılık sektörü özelinde belirgin şekilde azaldığı gözlemlenmiştir.