1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Kapadokya Teknopark: Girişimciler İçin Yeni Merkez

Kapadokya Teknopark: Girişimciler İçin Yeni Merkez

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) bünyesinde bulunan Kapadokya Teknopark, 7 bin metrekarelik kapalı alanıyla yazılım, bilişim, savunma sanayi ve biyoteknoloji gibi geniş bir yelpazede faaliyet gösteren firmalara ev sahipliği yapmaktadır. Bu firmalar, katma değerli üretim gerçekleştirerek, bölge ekonomisine önemli katkılarda bulunuyor.

Kapadokya Teknopark’ın Genel Müdürü Bilgin Yazlık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, girişimcilere sağlanan desteklerin kent ekonomisine olan etkisinin giderek arttığını ifade etti. Teknoparkların araştırma ve geliştirme (AR-GE) teşvikleri sayesinde, projeleri olan girişimcilerin tercih ettiği merkezler haline geldiğini belirtirken, özellikle geçen yıl elde edilen verilerin, geçmiş yıllardan daha iyi sonuçlar sunduğunu dile getirdi.

Teknoparkta 177 kişi istihdam ediliyor

Bölgedeki nitelikli personelin istihdamı için vergi teşvikleri sunulduğunu belirten Yazlık, “7 bin metrekarelik kapalı alanımızda, girişimcilere teknoloji tabanlı altyapı hizmetleri sağlıyoruz. Teknopaktaki 45 firmanın 13’ü, NEVÜ akademisyenleri tarafından kurulmuştur. Bölgedeki fiili faaliyetlerin gerçekleştirilmesi misyonuna sahibiz. Kapadokya Teknopark’ta son 5 yılda yaklaşık 300 milyon lira gelir elde ettik. Bu gelirin yarısının 2024’te elde edilmesini bekliyoruz. Bölgedeki firmaların kapasite geliştirme seviyeleri oldukça yükselmiş durumda ve 2025 yılında daha da ileri gideceğine inanıyoruz. İhracat rakamları da artış gösteriyor; geçen yıl 1 milyon 250 bin dolarlık ihracat yapıldı ve toplam ihracat 1,5 milyon dolar seviyesine ulaştı. Teknopark, nitelikli personel için cazibe merkezi haline geldi ve bölgede resmi olarak çalışan 177 kişi bulunuyor. Bu da, şehrin nitelikli insan gücünü bölgeye çekme açısından oldukça önemli bir gelişme.” şeklinde konuştu.

Kapadokya Teknopark’ın alanını genişletme amacıyla girişimlere başladıklarını ifade eden Yazlık, sıcak hava balonu, pomza (bir tür volkanik kayaç) ve tohumculuk faaliyetleri yürüten firmalar için kümelenme çalışmalarını hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi. Yazlık, fikri olan ve projelerini hayata geçirmek isteyen her yaştan girişimcilerin kendilerine başvurabileceğini belirtirken, kentin girişimcilik potansiyelini artırmak için eğitim programları düzenlediklerinin de altını çizdi.

Girişimciler teknoparkın imkanlarından memnun

Kapadokya Teknopark’ta iş etkinliklerine katılan girişimcilerden Yunus Emre Ata, yazılım alanına olan ilgisi dolayısıyla eğitim aldıktan sonra teknopark çatısı altında kendi firmasını kurduğunu söyledi. Ata, “Projemle başvurup girişimcilik ve yazılım üzerine eğitim aldım. Bu bağlamda montörlerim ve teknopark yönetiminden sürekli destek alıyorum.” ifadesini kullandı.

Diğer bir girişimci İsabella Atik ise Kapadokya Teknopark’ta sunduğu imkanlarla bazı hastalıklara karşı tanı kitleri geliştirmeye yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “TÜBİTAK 1507 KOBİ AR-GE Başlangıç Destek Programı’ndan destek alarak faaliyetlerimizi ilerletiyoruz. Kapadokya Teknopark’ta projelerimizi geliştirirken, Ahiler Kalkınma Ajansı ve KOSGEB’in desteklerinden de yararlanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kapadokya Teknopark: Girişimciler İçin Yeni Merkez
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!