Türkiye’de kamu sektöründe çalışan 600 bine yakın işçiyi etkileyen 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri devam ediyor. Bu süreç, kara yolları, demir yolları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastaneler gibi kamu kurum ve kuruluşlarını kapsıyor. Görüşmelerin ilk aşamasında işveren ve işçi tarafları bir araya geldi. TÜHİS Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş, TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek, TÜRK-İŞ Genel Başkan yardımcıları Ramazan Ağar ve İrfan Kabaloğlu, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli, Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Abdullah Koçoğlu gibi isimler katıldı.
Toplantı basına kapalı olarak yapıldı ve yaklaşık bir saat sürdü. Toplantı sonrası TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ temsilcileri basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işçilerin 27 Şubat 2023 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verdikleri teklifin henüz karşılık bulmadığını ifade etti. Ağar, toplantıda detaylı müzakerelerin yapıldığını ve Bakanlık’ın önümüzdeki hafta içinde bir karşı teklif sunmayı planladığını belirtti.
Ağar, 27 Şubat’tan bu yana, sendikaların yetkili oldukları iş yerlerinde işverenlerle görüşmelerini sürdürdüğünü, birçok sendikanın ara bulucu safhasında olduğunu duyurdu. Söz konusu ara buluculuk sürecinin 15 gün sürdüğünü, bu sürenin uzatılma imkanının 6 gün daha olduğunu aktaran Ağar, eğer uzlaşma sağlanamazsa grev kararı almak zorunda kalacaklarını kaydetti. Grev kararı alındıktan sonra 53 gün süreleri olduğuna dikkat çeken Ağar, bu süre zarfında çalışanların taleplerini ve sosyal şartlarını korumak adına somut bir teklif beklediklerini vurguladı.
Ağar, işçilerin geçim şartlarının zorluğuna işaret ederek, toplu sözleşmenin en kısa sürede imzalanmasını beklediklerini ifade etti. “Ülkenin çalışanlarına, insanlarına memnun edecek ücretlerin verilmesini arzu ediyoruz,” diyen Ağar, yapılacak bir sonraki toplantıda karşılama teklifi gelmezse bir araya gelmeyeceklerini söyledi. Ağar, tüm bunlar göz önüne alındığında, önümüzdeki hafta içerisinde bir teklifle gelinmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ekonomik zorluklardan dolayı işçi kesiminin sabırsızlıkla toplu sözleşmenin sonuçlanmasını beklediğini belirten Ağar, “Biz makul ölçülerde, insanların da geçimlerini rahat sağlayacak bir ücret teklifi sunmalarını bekliyoruz. Eğer teklif gelmezse, tekrar görüşme yapmanın bir anlamı yok” açıklamasını yaptı. Ayrıca, grev kararı alınması halinde sürecin nasıl işleyeceği konusuna da değindi. Ağar, yasal gerekliliklerin yerine getirilmesi gerektiğini, ancak grev kararını almış olsalar bile bu sürecin uygulamasının sendikaların takdirinde olduğunu belirtti.