1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Kalp Krizi Artışının Asıl Sebepleri Açıklandı!

Kalp Krizi Artışının Asıl Sebepleri Açıklandı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Utku Şenol, son dönemlerde artan kalp krizi vakalarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Şenol, günümüzde sağlık hizmetlerinin geçmişe oranla daha ulaşılabilir ve etkili olduğunu belirterek, modern tıp teknolojilerinin hızlı tanı koyma olanakları sağladığını, bu nedenle kalp krizi vakalarının sayısının artmış gibi göründüğünü ifade etti.

“SİGARA GİBİ BİR ETKEN VARKEN BAŞKA SUÇLU ARAMANIN ANLAMI YOK”

Dr. Şenol, kalp krizi vakalarındaki artışın ana sebebinin yeme-içme alışkanlıkları ve düzenli sağlık kontrollerinin yapılmaması olduğunu dile getirdi. “Gidişatın başlıca nedeni yanlış beslenme alışkanlıkları, rutin kontrol eksiklikleri ve artan stresle birlikte sigara kullanımındaki yüzde 30’luk artıştır. Bu durum kalp-damar hastalıkları ve inme olasılığında ciddi bir yükselişe neden oluyor. Sigara gibi bilinen bir etken söz konusu iken başka nedenler aramanın bir mantığı yok” dedi.

Ayrıca, bireylerin sağlık kontrollerini yeterince yaptırmadıklarına ve ilaçlarını düzenli almadıklarına dikkat çeken Dr. Şenol, obezite ile beraber kolesterol, tansiyon ve şeker seviyelerinin yükselmesinin kalp krizi riskini arttırdığını söyledi. Dr. Şenol, artışların temel sebebinin düzensiz beslenme, sağlık kontrollerinde aksamalar ve uygun tedavi yöntemlerinin uygulanmaması olduğunu bir kez daha vurguladı.

Dr. Şenol, son dönemdeki kalp krizi vakalarının pandemi sürecinde yapılan aşılarla veya pıhtılaşma ile ilgili olmadığını belirterek, kalp krizleri için daha hızlı tanı koyma imkanı bulunmasının vaka sayısını arttırdığını ifade etti.

“ELEKTRONİK SİGARANIN ZARARSIZ OLMASI KESİNLİKLE İMKANSIZ”

Son günlerde popülaritesi artan elektronik sigaralara da değinen Dr. Şenol, bu ürünlerin kalp sağlığı üzerindeki etkilerine dair yeterli bilimsel çalışmanın yapılmadığını belirtti. “İnsanlarda bu ürünlerin zararsız olduğu yönünde yanlış bir algı oluştu. Elektronik sigara buharı içindeki kimyasallar ve katkı maddeleri hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz. Ayrıca bu ürünlerin üretim koşullarını, kanserojen etkilerini ve yönlendirdiği hastalıkları da bilmiyoruz. Dolayısıyla kalp ve damar sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerinin ne olacağını kestirmek güç” şeklinde konuştu.

Elektronik Sigara

Yurt dışında yapılan bazı araştırmalarda elektronik sigaraların ciddi akciğer hasarlarına yol açtığını ve bazı durumlarda hayati tehlikelerin yaşandığını aktaran Dr. Şenol, bu durumun uzun vadede daha net anlaşılacağını ancak kimyasal buharın zararsız olduğunu düşünmenin yanlış olduğunu da vurguladı.

“EKMEK VE KARBONHİDRATI BESLENME DÜZENİNDEN ÇIKARTMAK ŞART”

Kalp krizi riskini azaltmanın en etkili yollarından birinin doğru bir beslenme düzeni oluşturmak olduğunu belirten Dr. Şenol, sözlerine şöyle devam etti: “Toplumdaki geleneksel beslenme alışkanlıklarımızı mutlaka gözden geçirmeli ve içeriğinde karbon

Kalp Krizi Artışının Asıl Sebepleri Açıklandı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!