Milliyet.com.tr/ÖZEL İstanbul, geçtiğimiz günlerde Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Artçı depremlerin arka arkaya yaşandığı bu gün, 16.5 milyon insanın yaşadığı bu megakente alarm zilleri çaldı. Paniğe kapılan bazı vatandaşlar kendilerini sokağa atarken, bir kısmı ise İstanbul’dan dışarıya gitmeye başladı.
Marmara Bölgesi ve çevresindeki birçok ilde hissedilen depremlerin yıkıcı bir etkisi olmazken, bu durum doğal bir felaketin yeniden deprem sigortalarını tartışmaya açmasına neden oldu. Marmara Bölgesi’ndeki konutların yüzde 40’ının zorunlu deprem sigortasına sahip olduğu biliniyor. Türkiye genelinde 20 milyon konutun 11.2 milyonu sigortalıyken, İstanbul özelinde bu oran yüzde 62 seviyelerine ulaşmaktadır. Toplamda ise 6.4 milyon konutun 4.3 milyonu sigortalanmıştır.
DEPREM SONRASI FİYATLAR ARTTI MI?
Peki, zorunlu deprem sigortası, olası bir hasarın ne kadarını karşılıyor? Şu an İstanbul’da zorunlu deprem sigortası ve özel sigorta yaptırmak ne kadara mal oluyor? Deprem sonrası fiyatlarda ve talepte bir artış var mı? Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu (TÜKONFED) Başkanı Turusan Bağcı, “Konut sigortalarında deprem nedeniyle bir fiyat artışı yaşanmıyor. Bunun gerekçesi, 2023 Kahramanmaraş depremi sonrasında fiyatların uluslararası reasürans baskısı nedeniyle bir miktar yükselmiş olmasıdır,” dedi.
TALEPTE BİR ARTIŞ OLUR MU?
Bu tür felaketlerin hemen ardından, özellikle DASK (Devlet Destekli Afet Sigortası), iş yeri ve konut poliçelerinde taleplerin yüzde 20-25 kadar artabiliyor. Sigorta acenteleri, bu dönemde yoğun bir şekilde hizmet vermeye çalışıyor.
İSTANBUL’DA ZORUNLU DEPREM SİGORTASI NE KADAR?
Türkiye, yedi ayrı deprem bölgesine ayrılmıştır. Birinci derece bulunan bölgeler en riskli iken, yedinci bölge en az risk taşıyan bölge olarak belirlenir. İstanbul’da, risk bölgesine göre prim oranları değişim göstermektedir. Örneğin, 100 metrekarelik bir daire için birinci derece bölgede zorunlu deprem sigortası primi 2.057 TL’yi bulurken, 7. derece bölgelerde bu miktar yıllık 571 TL seviyesine düşmektedir.
‘EV EŞYALARI İÇİN DE SİGORTA YAPTIRILIYOR’
Sadece daireler için değil, ev eşyaları için de sigorta yaptırılabilmektedir. Kiracılar, sigorta poliçesi yaptırarak eşyalarının değerini koruyabilir. Zorunlu deprem sigortasının limitleri dahilinde kalan hasarlar için ayrıca konut poliçesi devreye girmektedir.
‘ZORUNLU DEPREM SİGORTASI BELLİ BİR LİMİTE KADAR HASARI KARŞILIYOR’
Zorunlu deprem sigortası, belirli bir limite kadar ödeme yapmaktadır. Aşan kısımlar için bina sakinlerinin hem binaya hem de eşyalarına yönelik konut poliçesi yaptırması gerekmektedir.
‘DEPREM DIŞINDA DİĞER TEMİNATLAR DA DEVREYE GİRDİĞİNE DİKKAT!
Konut poliçeleri, deprem dışında sel ve su baskınları, grev ve lokavt, halk hareketleri, terör, yangın gibi teminatları da içermektedir