Mehmet Salih Bayraktutan’dan Deprem Açıklamaları
Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi’nin kurucusu ve emekli jeoloji mühendisi Dr. Mehmet Salih Bayraktutan, İstanbul’da ciddi ve yıkıcı bir depremin beklenmediğini ifade etti. İstanbul’da 23 Nisan 2023 tarihinde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, resmi kayıtlara ‘Silivri Depremi’ olarak geçmeli. Bayraktutan, “Silivri depreminin merkez üssü ve büyüklüğü nedeniyle, yaklaşık 100 kilometre yarıçapındaki yerleşim alanlarında hissedilmesi doğaldır” dedi.
Silivri depremi, sadece İstanbul’u değil, Tekirdağ, Erdek, Mudanya, Bandırma, Gemlik, Bursa, Çınarcık, Yalova, Tuzla ve Karamürsel gibi birçok il ve ilçeyi de etkiledi. Depremin meydana getirdiği şiddet, yapıların teknik kalitesi ve zeminlerin mekanik sağlamlığına bağlı olarak farklı değerlerde hissedildi. Bayraktutan, Türkiye’de 6 Şubat 2023’te gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin, 11 ilde büyük yıkıma yol açtığını hatırlatarak, neredeyse ülkenin yarısının bu depremleri hissettiğini belirtti.
Korku ve Hızlı Yönetim Üzerine Uyarılar
Bayraktutan, açıklamalarına devam ederken, İstanbul’daki deprem tehlikesinin abartıldığını belirtti. “Korkunç olan depremin kendisi değil, medyada felaket tellallığı yapanlardır.” diyerek, insanların korkularına sebep olmanın can kaybını artırabileceği üzerine de uyarıda bulundu. Depremlerde hasar ve kaybın en aza indirilmesi için kentsel dönüşümün çatlak zeminler yerine sağlam zeminlerde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, deprem tahminleri ile ilgili cihazların doğru sonuçlar vermediğini ifade etti.
Bölgedeki riskler hakkında daha fazla bilgi veren Bayraktutan, Kuzey Anadolu Fay kuşağının Tatvan’dan Çanakkale’ye kadar uzanan bölgesinde deprem riskinin İstanbul’dan daha fazla olduğunu belirtti. “İstanbul’un büyük bölümünde yüksek geoteknik dayanımda kaya zeminin varlığı, diğer şehirlerden farklı bir avantaj sunuyor” açıklamasında bulundu. Bayraktutan, bu zeminlerin deprem şiddetini azaltma potansiyelinin yüksek olduğunu da sözlerine ekledi.
Bayraktutan, “Medyanın paylaştığı korkutucu söylemler, kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesine zarar verilmesine neden oluyor. İstanbul’daki yapıların çoğu, Anadolu’daki bina ve yapılarla kıyaslandığında çok daha iyi teknik hizmet almış durumdadır.” diyerek İstanbul’un yapısal avantajlarına vurgu yaptı ve şehir dışında da birçok yerleşim yerinin alüvyon zemin üzerinde geliştiğini belirtti.
“İstanbul’da çok ağır hasar ve can kaybı yaratacak 7 üzerindeki bir depremin gelmesini dört gözle bekleyen bir kesim var. Bunu medyada sıkça duyuyoruz. Ancak bu tür ifadelerin altında halkın psikolojisini bozacak ve pan