Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’ya, daha önceki ismiyle Muhammed el Colani olarak bilinen HTŞ’nin liderine atıfta bulunarak, İsrail’in tehditlerine karşı bir uyarı yapıldı. İsrailli bir yetkili, “Eğer İsrail’e düşman güçlerin Suriye’ye girmesine ya da İsrail’in güvenlik çıkarlarını tehlikeye atmasına izin verirseniz, bunun bedelini ağır ödeyeceksiniz,” diye belirtti. Ayrıca, “Hava Kuvvetleri’nin dün gerçekleştirdiği operasyonlar, T-4 ve Hama havaalanlarına yönelik müdahaleler, açık bir mesaj ve geleceğe yönelik bir uyarıdır: İsrail Devleti’nin güvenliğinin zarar görmesine izin vermeyeceğiz,” ifadelerini ekledi.
HAMA VE T-4 HAVA ÜSSÜ’NE SALDIRILAR
İsrail Hava Kuvvetleri, Hama askeri havaalanı ve T-4 hava üssündeki kalan askeri yeteneklerin yanı sıra, Suriye başkenti Şam’ın yakınlarındaki askeri altyapının da hedef alındığını açıkladı. Suriye medyasına göre, saldırılar aynı zamanda Şam’ın hemen dışındaki Barzeh bilimsel araştırma merkezine de yapıldı.
SURİYE DIŞİŞLERİ’NDEN KINAMA
Suriye Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in ülkeye yönelik gerçekleştirdiği hava saldırılarını “şiddetle” kınadı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Suriye’de bir günde beş ayrı noktaya düzenlediği hava saldırılarının, Hama Havalimanı’nın ciddi şekilde tahrip olmasına ve birçok sivil ile askeri personelin yaralanmasına yol açtığı belirtildi. Açıklamada, Birleşmiş Milletler’den, Tel Aviv yönetiminin ihlallerinin tekrarlanmasını engellemek amacıyla acil önlemler alması talep edildi.
Özellikle, İsrail uçakları dün akşam saatlerinde Hama Havalimanı ve çevresindeki noktalara, 14’ten fazla hava saldırısı düzenlendi. Ayrıca, Humus iline bağlı T-4 Askeri Havaalanı ve Şam’daki bir askeri altyapının yanı sıra Dera ilinin batısına havan ve topçu saldırıları gerçekleştirildiği bildirildi.
İSRAİL’İN SURİYE İŞGALİ
İsrail ordusu, 1967 yılından bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri bölgesindeki tampon bölgenin sınırlarını genişleterek, 8 Aralık 2023 tarihinde bu bölgeyi işgal etti. İsrail birlikleri, bu işgali daha da ileri taşıyarak başkent Şam’ın yaklaşık 20 kilometre yakınına kadar ulaştı. İki ülke arasında 1974 yılında imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması, Golan Tepeleri’ndeki tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırlarını net bir şekilde belirlemişti. Ancak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye’nin güneyindeki bu işgalin kalıcı olacağını ve Suriye’nin egemenliğine aykırı bir şekilde güney bölgesinin silahsızlandırılması yönünde taleplerini dile getirdi.
Bu durum, bölgedeki gerilimi artırarak uluslararası alanda çeşitli tepkilere yol açmakta. Her iki taraf arasındaki çatışmaların sürmesi, gelecekte daha büyük bir kriz ve insani sıkıntılara neden olabileceği endişelerini de beraberinde getirmekte.