Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Bilgin Topçuoğlu, 10 Mayıs Dünya İnme Farkındalık Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Bu bağlamda inmenin belirtileri, nedenleri ve önlenmesi için neler yapılması gerektiği hakkında bilgiler aktardı.
İNME NEDEN ORTAYA ÇIKAR?
Prof. Dr. Bilgin Topçuoğlu, inmenin nedenlerini açıklarken, iskemik inmelerde damarların tıkanmasının pıhtı atması veya damar içinde pıhtı oluşumu sonucu meydana geldiğini belirtti. Bunun iki kaynağı olduğunu ifade eden Topçuoğlu, “Birinci kaynak kalpten gelen pıhtılar, ikinci kaynak ise boyun damarlarından oluşan pıhtılardır” şeklinde konuştu. Ayrıca, beyin damarlarında pıhtı oluşumunun, kanın pıhtılaşma eğiliminin arttığı metabolik ve romatizmal hastalıklarda, kanser ve gebelik gibi koşullarda görülebileceğini de vurguladı. Dünya İnme Organizasyonu (WSO) verilerine göre, inmelerin yaklaşık altıda birinin depresyon ve stresle bağlantılı olduğunu da sözlerine ekledi. Orta ve ileri yaşlı bireylerde inme riski ise neredeyse iki katına çıkmaktadır.
‘SIK GÖRÜLEN İNME BELİRTİLERİNE DİKKAT’
Prof. Dr. Bilgin Topçuoğlu, inme belirtilerinin başlıcaları arasında; “Vücudun bir tarafında yüz, kol veya bacakta hissizlik veya kuvvet kaybı, ani bilinç kaybı, konuşma güçlüğü, yürüyememe, baş dönmesi ve denge kaybı” gibi durumları sıraladı.
‘BEYİN DAMAR HASTALIKLARI İNMEYE YOL AÇIYOR’
İnmenin beyin damar hastalıkları sebebiyle oluşan bir klinik durum olduğunu belirten Topçuoğlu, inmelerin iskemik (beyin damarlarının tıkanması) veya hemorajik (beyin damarlarının kanaması) şekillerde olabileceğini söyledi. Belirtilerin aniden ortaya çıkabileceği gibi, kademeli olarak da gelişebileceğini ve bazen kişinin uyku sırasında inme geçirebileceğini ifade etti.
‘BELİRTİLER MUTLAKA DİKKATE ALINMALI’
Tek veya çift taraflı görme kaybı, ani baş dönmesi, hafıza kaybı, şiddetli baş ağrısı ve epilepsi nöbeti gibi belirtilerin de inme belirtileri arasında yer aldığını belirten Topçuoğlu, bu belirtilerin asla göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.
‘İNMEDE İLK 4,5 SAAT İÇİNDE MÜDAHALE EDİLMELİ’
Prof. Dr. Özgür Bilgin Topçuoğlu, inmenin zamanında müdahale edilmesi durumunda tedavi geçirilebilecek bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, “İskemik inmelerde ilk 4,5 saat içinde müdahale edilmesi gerektiğini” ifade etti. Eğer bu süre aşılırsa ya da kişi uykudaysa, trombolitik tedavi uygulanamayacağını belirtti. “Zaman, beyin için kritik öneme sahip” diye ekledi.
DÖRT SAĞLIK FAKTÖRÜNE DİKKAT!
İnmenin önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Topçuoğlu