Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, uzun süreli ve tekrarlayan inatçı öksürüğün nedeninin çoğu zaman alerjik durumlar olabileceğini belirtti. Prof. Dr. Özlü, bu tür rahatsızlıkları olan hastaların gereksiz yere antibiyotik kullanmasının ya da grip ilaçları almasının herhangi bir fayda sağlamayacağını dile getirdi. Ayrıca, solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş hastalarda da geçmeyen öksürüğün alerjik reaksiyonların bir göstergesi olabileceğini vurguladı.
Prof. Dr. Özlü, son günlerde solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığında önemli bir artış yaşandığını ve bu nedenle birçok hastanın geçmeyen öksürük şikayetiyle hastaneye başvurduğunu ifade etti. ‘Son günlerde solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığında büyük bir artış var. Buna bağlı olarak pek çok hastam öksürük şikayeti ile bana geliyor. ‘Hocam, hastalık geçirdim ama öksürüğüm devam ediyor. Acaba bu alerjik bir öksürük mü yoksa enfeksiyona bağlı bir öksürük mü?’ diyorlar. Bizler de hasta ile karşılaştığımızda bu sorunun cevabını araştırıyoruz’ diye konuştu.
Uzman, enfeksiyon kaynaklı öksürüklerin genellikle 3-5 gün içerisinde iyileştiğini ifade ederek, ‘Semptomlarla beraber ateşiniz düştüğünde, boğaz ağrınız geçtiğinde, hapşırmanız, kırıklığınız ve halsizliğiniz düzeldiğinde öksürüğün de geçmesi gerekir’ dedi. Bu durum, hastalıkla birlikte ortaya çıkan öksürüğün zamanla sona ereceğini işaret ediyor.
‘UYGUN TEDAVİ YAPILMALI’
Prof. Dr. Özlü, uzun süreli ve tekrarlayan öksürüğün alerjik bir duruma işaret edebileceğini söyledi. Özellikle iyileştikten sonra tekrar bir atak şeklinde başlayan öksürüklerin, hava yollarında aşırı duyarlılığın ve enfeksiyonun o duyarlılığı tetiklemesiyle ortaya çıktığını belirtti. Uzun süreli ve tekrarlayan inatçı öksürüğün altında genelde alerjik bir durum nedeniyle söylendi.
Ayrıca, uzayan ya da ikincil atak şeklinde ortaya çıkan öksürüklerin, solunum yollarındaki alerjik duyarlılık, atopi (alerjiye yatkınlık), solunum yolu alerjisi, alerjik nezle, astım veya alerjik bronşit gibi durumlarla ilişkilendirilebileceğini kaydetti. Bu tür durumların araştırılması ve uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerektiğini vurguladı.
Son olarak, gereksiz antibiyotik kullanımının ciddi yan etkilere yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Özlü, bunlar arasında alerjik reaksiyonlar, karaciğer ve böbrek hasarı, ishal,